Η έντονη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα και η αύξηση της έντασης της άσκησης συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρουν δυο έρευνες στο European Heart Journal.

Ο Matthew N. Ahmadi, του  University of Sydney, πραγματοποίησε έρευνα σε 71.893 ενηλίκους που φορούσαν επιταχυνσιόμετρο, για να εξετάσρι τη σχέση μεταξύ έντονης φυσικής δραστηριότητας, θνησιμότητας και νόσου.

Φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια  5.9 ετών κατά μέσον όρο, ο πενταετής απόλυτος κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 4.17%, 2.12%, 1.78%, 1.47%, και 1.10%  για μη έντονη άσκηση, >0 έως <10 λεπτά, 10 έως <30 λεπτά, 30 έως <60 λεπτά, και ≥60 λεπτά την εβδομάδα αντίστοιχα.

Η βέλτιστη δόση ήταν 53.6 λεπτά την εβδομάδα.

Ο Paddy C. Dempsey,του University of Leicester εξέτασε τον ρόλο της έντασης της σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων σε 88.412 ενηλίκους μέσης ηλικίας χωρίς εμφανή καρδιαγγειακά θέματα που φορούσαν επιταχυνσιόμετρο για 7 ημέρες.

Υπολογίστηκε η συνολική κατανάλωση ενέργειας στη σωματική δραστηριότητα και οι ερευνητές εντόπισαν 4.068 καρδιαγγειακά συμβάντα σε  584.568 ανθρωποέτη παρακολούθησης.

Υπολογίστηκε η συνολική κατανάλωση ενέργειας στη σωματική δραστηριότητα και υψηλότερο κλάσμα της,που συσσωρεύτηκαν από μέτρια ως έντονη άσκηση και συνδέονταν με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβάντων.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η ενίσχυση της έντασης των δραστηριοτήτων που ήδη κάποιος κάνει είναι καλή για την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, η αυξηση του ρυθμού στο καθημερνό περπάτημα προς το λεωφορείο ή η πιο γρήγορη ολοκλήρωση των οικιακών εργασιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες