Η χαλαρωτική επίδραση της αναπνοής σε στρεσογόνες καταστάσεις είναι μια έννοια που πολλοί έχουν συναντήσει. Τώρα, ο Καθηγητής Micah Allen του Aarhus University, πλησίασε ένα βήμα περισσότερο στην κατανόηση του πώς η αναπνοή πλάθει τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές συνέδεσαν αποτελέσματα περισσότερων των 10 ερευνών σε τρωκτικά και πιθήκους και απεικονιστικές εξετάσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου και τα χρησιμοποίησαν για να προτείνουν νέο υπολογιστικό μοντέλο που εξηγεί πώς η αναπνοή επηρεάζει τις προσδοκίες του εγκεφάλου.

Ανακάλυψαν οτι σε διάφορα είδη εργασιών και ζώων, ο ρυθμός του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τον ρυθμό της αναπνοής.
Είμαστε πιο ευαίσθητοι στον εξωτερικό κόσμο όταν αναπνέουμε, ενώ όταν εκπνέουμε ο εγκέφαλος ''αφαιρείται'' περισσότερο. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αναπνοή είναι κάτι περισσότερο από το να μένει κάποιος ζωντανός.

Υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος και η αναπνοή συνδέονται στενά με τρόπο που πηγαίνει πέρα από την επιβίωση και επιδρά με τα συναισθήματα, την προσοχή και το πώς κάποιος επεξεργάζεται τον κόσμο.

Το μοντέλο των ερευνητών υποδεικνύει ότι υπάρχει κοινός μηχανισμός στον εγκέφαλο που συνδέει τον ρυθμό της αναπνοής με αυτά τα γεγονότα.
Η κατανόηση του πώς η αναπνοή πλάθει τον εγκέφαλο και τη διάθεση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά είναι σημαντικός στόχος για να προλαμβάνονται καλύτερα και να αντιμετωπίζονται ψυχικές νόσοι.

Δυσκολίες στην αναπνοή συνδέονται με αύξηση του κινδύνου για διαταραχές διάθεσης, όπως άγχος και κατάθλιψη. Είναι γνωστό πως η αναπνοή, οι νόσοι του αναπνευστικού και ψυχικές διαταραχές συνδέονται στενά.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν 3 οδοί που ελέγχουν την αλληλεπίδραση μεταξύ αναπνοής και εγκεφαλικής δραστηριότητας. Επίσης δείχνει ότι το μοτίβο αναπνοής ενός ανθρώπου κάνει τον εγκέφαλο πιο ''ενθουσιώδη''-οι νευρώνες είναι πιο πιθανό να εκπυρσοκροτούν σε ορισμένες στιγμές αναπνοής.

 

Πηγές:
Psychological Review.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]