Είναι σημαντικό να φροντίζουμε η αρτηριακή μας πίεση να βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Εκτός του ότι η υπέρταση συμβάλλει στην εμφάνιση άλλων παθήσεων, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να παρατηρούμε αλλαγές στον οργανισμό μας, οι οποίες θα κάνουν την καθημερινή ζωή ιδιαίτερα δύσκολη. Ποιες είναι αυτές;

Βλάβη στις αρτηρίες

Οι αρτηρίες σας πρέπει να είναι γερές και ελαστικές για να μεταφέρουν εύκολα το αίμα από την καρδιά και τους πνεύμονές σας στα όργανα και σε άλλους ιστούς. Η υψηλή αρτηριακή πίεση πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών σας. Αυτό καταστρέφει το εσωτερικό και προκαλεί τη συσσώρευση λίπους ή αλλιώς πλάκας. Αυτή η πλάκα κάνει τις αρτηρίες σας πιο δύσκαμπτες και στενές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Πιθανότητες για ανεύρυσμα

Είναι όταν η πίεση ωθεί προς τα έξω τμήμα ενός τοιχώματος αρτηρίας και το εξασθενεί. Αν σπάσει, μπορεί να αιμορραγήσει στο σώμα σας και αυτό μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό. Είναι δυνατό να υπάρχει σε οποιαδήποτε αρτηρία, αλλά ένα ανεύρυσμα είναι πιο συνηθισμένο στην αορτή σας, η οποία διατρέχει τη μέση του σώματός σας. Αν έχετε μια κατεστραμμένη αρτηρία, θα μπορούσατε να πάθετε ανεύρυσμα ακόμα και αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στεφανιαία Νόσος

Συμβαίνει όταν πλάκα συσσωρεύεται σε αρτηρίες κοντά στην καρδιά σας. Αυτό επιβραδύνει τη ροή του αίματος, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή έναν περίεργο καρδιακό ρυθμό (που ονομάζεται αρρυθμία). Μια ολική απόφραξη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κάνει την καρδιά σας να δουλέψει σκληρότερα και να αδυνατίσει. Τελικά, γίνεται τόσο αδύναμο που δεν μπορεί να παρέχει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό είναι καρδιακή ανεπάρκεια.

Διευρυμένη Καρδιά

Καθώς λειτουργεί πιο σκληρά για να μετακινήσετε το αίμα, ο μυς της καρδιάς σας μεγαλώνει. Όσο μεγαλύτερη γίνεται, τόσο λιγότερο ικανή είναι να κάνει τη δουλειά της, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιστοί σας μπορεί να μην λαμβάνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Εγκεφαλικό

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού. Υπάρχουν δύο τύποι:

Αιμορραγικό: Μια εξασθενημένη αρτηρία σκάει στον εγκέφαλο.

Ισχαιμικό: Μια συστάδα πλάκας χαλαρώνει και εμποδίζει τη ροή του αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μέρος του εγκεφάλου σας αρχίζει να πεθαίνει όταν δεν παίρνει αρκετό αίμα. Αυτό μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να σκέφτεστε, να κινείστε, να μιλάτε και να βλέπετε. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Πεσμένο πρόσωπο

Αδυναμία στα χέρια

Προβλήματα λόγου

Καλέστε επειγόντως ένα ασθενοφόρο.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Περιορίζει και σκληραίνει τα αιμοφόρα αγγεία που χρησιμοποιούν τα νεφρά σας για να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα απόβλητα και τα περιττά υγρά. Αυτό εμποδίζει τα νεφρά σας από το να λαμβάνουν αρκετό αίμα και θρεπτικά συστατικά.

Προβλήματα με τα μάτια

Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή, το ευαίσθητο στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού σας. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει το ταξίδι του αίματος στο οπτικό νεύρο, το οποίο βοηθά στην αποστολή σημάτων στον εγκέφαλό σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή και απώλεια όρασης.

Προβλήματα σεξ στους άνδρες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος οπουδήποτε στο σώμα. Χωρίς αρκετό αίμα στο πέος σας, μπορεί να έχετε προβλήματα να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε μια στύση. Αν νομίζατε ότι ήσασταν υγιής, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να δείτε τον γιατρό σας για να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και να αποκλείσει σχετικά προβλήματα υγείας.

Άπνοια ύπνου

Αυτό κάνει τους μυς του λαιμού σας να χαλαρώνουν πάρα πολύ και σταματά την αναπνοή σας για λίγο, αλλά επανειλημμένα, καθώς κοιμάστε. Η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να προκαλεί υπνική άπνοια, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε και τις δύο παθήσεις το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να αποτρέψει επιπλέον προβλήματα υγείας στο μέλλον.