Τον καρκίνο του πνεύμονα τον έχουμε συνδέσει περισσότερο από κάθε τι με το κάπνισμα. Και είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται εκεί. Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες που είναι καλό να γνωρίζουμε.

Παθητικό κάπνισμα

Δεν χρειάζεται να καπνίζετε οι ίδιοι για να κινδυνεύετε από καρκίνο. Το να είστε στον ίδιο χώρο με ανθρώπους που το κάνουν μπορεί να έχει εξίσου άσχημες επιπτώσεις. Υπολογίζεται πως η ζωή με κάποιον καπνιστή αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα κατά 30%.

Ατμοσφαιρική μόλυνση

Η ρύπανση του αέρα - καυσαέρια αυτοκινήτων, εργοστάσια, οτιδήποτε - μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Το φαινόμενο, όπως είναι λογικό, γίνεται ακόμα πιο έντονο στις μεγάλες πόλεις.

Αμίαντος

Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 σταμάτησε να χρησιμοποιείται, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '90 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε και επίσημα την εξόρυξή του. Ταξινομείται επίσημα ως αιτία καρκίνου. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως για μόνωση και πυροπροστασία.

Το οικογενειακό σας ιστορικό

Αν έχετε καρκίνο του πνεύμονα στο γενεαλογικό δέντρο, μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί. Δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στα γονίδια ή επειδή τα μέλη της οικογένειας συχνά ζουν εκεί όπου υπάρχουν αιτίες όπως το παθητικό κάπνισμα.

Αλκοόλ

Είναι δύσκολο να βρούμε ακριβώς ποια είναι η σχέση μεταξύ του ποτού και του καρκίνου του πνεύμονα, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι καπνίζουν όταν πίνουν. Ωστόσο, μια μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη χρήση αλκοόλ συνδέεται με τη νόσο, ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Ακτινοθεραπεία

Χρησιμοποιείται για να σκοτωθούν καρκινικά κύτταρα. Όμως, παρά όλα τα καλά που μπορεί να κάνει, αυτή η θεραπεία θεωρείται πιθανή αιτία για δευτερογενείς καρκίνους. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν: Η δοσολογία, η ηλικία σας αλλά και άλλοι παράγοντες.

Η διατροφή

Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανοχή στην ινσουλίνη, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τρώτε λιγότερα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη - λευκό ψωμί, πατάτες, λευκό ρύζι - και θα μειώσετε τον κίνδυνο.

Διάφοροι ιοί

Εάν έχετε HIV μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Ο ιός της ιλαράς έχει επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή