Ο συνδυασμός PRP και υαλουρονικού οξέος είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου, αφού προσφέρει αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος, συγκριτικά με την εφαρμογή των δύο αυτών θεραπειών μεμονωμένα. Το συμπέρασμα αυτό δεν αφορά μόνο στην εμπειρική άποψη των ειδικών αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από διάφορες μελέτες.
Μια εξ αυτών πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πλαστικής και Αισθητικής Επανορθωτικής Χειρουργικής, του Νοσοκομείου Henri Mondor, της Γαλλίας και δημοσιεύθηκε στο Aesthetic Surgery Journal.
«Η επιδείνωση της εμφάνισης του δέρματος οφείλεται στην απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητάς του. Σχετίζεται άμεσα με την ηλικία και κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και με ορισμένες επιβαρυντικές για αυτό συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο.
Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για θεραπείες που βελτιώνουν την όψη του προσώπου έχει αυξηθεί σημαντικά, δεδομένης της αύξησης του ηλικιωμένου πληθυσμού, ο οποίος όμως είναι πολύ πιο ενεργός απ’ ό,τι στο παρελθόν, προσέχει την υγεία και τη σιλουέτα του και επιθυμεί να νιώθει και να δείχνει όμορφος», σημειώνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.
Οι αισθητικές θεραπείες του προσώπου έχουν εξελιχθεί αντίστοιχα για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις, αναλόγως της ηλικίας και των αναγκών του δέρματος. Έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα επεμβατικοί τρόποι αναζωογόνησής του, οι οποίοι με ανώδυνο τρόπο και σε λίγα λεπτά γυρνούν τον χρόνο πίσω, αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.
Η μεσοθεραπεία είναι μια από αυτές. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική ιατρική τεχνική που συνίσταται στη χορήγηση ενδοδερμικών ενέσεων με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες ή ένζυμα, στην περιοχή που χρήζει βελτίωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων και τη διέγερση των ινοβλαστών, ώστε να ενεργοποιηθεί με φυσικό τρόπο η σύνθεση ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.
Στην πλαστική χειρουργική έχει εισαχθεί την τελευταία δεκαετία και είναι ευεργετική τόσο σε νεότερα άτομα για τη μείωση των ρυτίδων και την αποκατάσταση της συνοχής του δέρματος, όσο και σε μεγαλύτερους ανθρώπους για την επαναφορά της ελαστικότητας και της σφριγηλότητάς του.
Αντί για θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενεθεί το ίδιο το αίμα του θεραπευόμενου. Η αυτόλογημεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (α-PRP), γίνεται με την έγχυση μιας μικρής ποσότητας αίματος του ίδιου του ασθενούς, αφού ληφθεί και φυγοκεντρηθεί. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αφαιρούνται κατά τη διαδικασία, αφήνοντας το πλάσμα με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων, μερικές φορές με λευκοκύτταρα, το οποίο εισάγεται εκ νέου στο δέρμα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα των θεραπευτικών οφελών.
Η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών που παρακολουθεί την πορεία και τη δημοτικότητα της θεραπείας αυτής από το 2015, αναφέρει ότι η χρήση της για σκοπούς κοσμητικής φύσεως έχει σημειώσει αύξηση 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το υαλουρονικό οξύ από την άλλη είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, από τα κύρια της εξωκυτταρικής μήτρας, που διεγείρει τα κύτταρα και συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών. Τα επίπεδά του μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και η όψη του δέρματος δείχνει πιο γερασμένη, καθώς χάνει την υγρασία και τον όγκο του και δεν προστατεύεται επαρκώς από τον ήλιο.
Έτσι, οι ενδοδερμικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος έχουν γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αισθητική δερματολογία για την αναπλήρωσή του και την αναζωογόνηση του.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεραπειών φαίνεται ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Η γαλλική μελέτη το αποδεικνύει.
Οι ερευνητές θέλοντας να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν τη συνδυαστική επίδραση των ενέσεων υαλουρονικού οξέος (HA) και του αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (α-PRP) στην αναζωογόνηση του δέρματος του προσώπου, επέλεξαν 93 ασθενείς άνω των 40 ετών, που είχαν ρυτίδες, θαμπό και ξηρό δέρμα, με απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας.
Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, για να υποβληθούν σε μια σειρά 3 θεραπευτικών συνεδριών με έγχυση α-PRP, υαλουρονικού οξέος ή συνδυασμού α-PRP και HA στα μάγουλα.
Διαπίστωσαν ότι η συνδυαστική θεραπεία οδήγησε σε πολύ σημαντική βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του προσώπου, σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με α-PRP ή HA.Όσες έλαβαν συνδυαστική θεραπεία παρουσίασαν 20%, 24% και 17% αύξηση της βαθμολογίας FACE-Q (ερωτηματολόγιο για την ικανοποίηση των ασθενών από την εμφάνιση του προσώπου τους) τον 1ο, 3ο και 6ο μήνα μετά τη θεραπεία, αντίστοιχα. Για την ομάδα που έκανε μόνο θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, η βελτίωση της βαθμολογίας FACE-Q ήταν 12%, 11% και 6%, ενώ για την ομάδα α-PRP η βελτίωση ήταν 9%, 11% και 8%, αντίστοιχα.
Οι βιοφυσικές μετρήσεις έδειξαν σημαντικά βελτιωμένη ελαστικότητα του δέρματος για την ομάδα που έλαβε συνδυαστική θεραπεία, σε σύγκριση με τις ομάδες που έλαβαν μόνο α-PRP ή HA.Καμία ομάδα δεν παρουσίασε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Φάνηκε ότι ο συνδυασμός α-PRP και υαλουρονικού οξέος βελτίωσε την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη λάμψη του δέρματος. Είναι φανερό, δηλαδή, πως όταν οι δύο θεραπείες χρησιμοποιούνται μαζί προσφέρουν πιο ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε όσους επιθυμούν να αναζωογονήσουν το δέρμα του προσώπου, το οποίο δείχνει νεότερο, πιο λαμπερό, πιο ελαστικό και πιο σφριγηλό. Μάλιστα, τα ευρήματα έδειξαν ότι η σφριγηλότητα του δέρματος βελτιωνόταν όλο και περισσότερο στους ασθενείς που ήταν άνω των 50 ετών.
Εκτός από το υαλουρονικό οξύ, το α-PRP μπορεί να συνδυαστεί και με microneedling, για τη συνολική αποκατάσταση της εμφάνισης του προσώπου, που περιλαμβάνει τη λείανση των ρυτίδων, τη μείωση της διαμέτρου των πόρων, την εξαφάνιση των κηλίδων του δέρματος και τη βελτίωση των ουλών.
Από τις θεραπείες αυτές μπορούν να επωφεληθούν όσοι έχουν επιφανειακές ή βαθύτερες ρυτίδες, χαλάρωση και απώλεια του όγκου και της σφριγηλότητας του δέρματος, θαμπή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, μαύρους κύκλους, διεσταλμένους πόρους αλλά και ουλές από ακμή ή τραυματισμούς», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας