Η AstraZeneca θα εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Neogene Therapeutics έναντι 320 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τρίτη η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου φαρμακευτική εταιρεία, επιδιώκοντας να δημιουργήσει με τη σειρά της θεραπείες για τον καρκίνο με βάση τα κύτταρα.

Αν και το χαρτοφυλάκιο ογκολογίας της AstraZeneca αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των περσινών της εσόδων, δεν διαθέτει εγκεκριμένη κυτταρική θεραπεία καρκίνου και βρίσκεται πίσω από ανταγωνιστές όπως η Novartis και η Gilead.

«Οι κορυφαίες δυνατότητες ανακάλυψης (υποδοχέων Τ-κυττάρων) της Neogene και η εκτεταμένη εμπειρία της συμπληρώνουν την ικανότητα κυτταρικής θεραπείας που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε η Susan Galbraith, εκτελεστική αντιπρόεδρος ογκολογικής έρευνας της AstraZeneca.

Οι κυτταρικές θεραπείες είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν την άντληση των κυττάρων του ανοσοποιητικού του σώματος και την επεξεργασία τους στο εργαστήριο για τη στόχευση και τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων.

Η προσέγγιση της Neogene προχωρά ένα βήμα παραπέρα στο ότι οι πειραματικές θεραπείες με υποδοχείς Τ-κυττάρων επιδιώκουν να στοχεύσουν μεταλλάξεις DNA ειδικές για όγκους, όχι μόνο ορισμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

«Η τεχνογνωσία, το κλινικό χαρτοφυλάκιο και οι τεχνολογίες πλατφόρμας σε αυτόν τον τομέα σε συνδυασμό με την ηγετική θέση της AstraZeneca στην ογκολογία και το παγκόσμιο αποτύπωμά της, σημαίνουν ότι είμαστε σε καλή θέση για να μεταφράσουμε την πρωτοποριακή επιστήμη σε νέες θεραπείες για δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Neogene, Carsten Linnemann.

Ο Linnemann ίδρυσε τη Neogene στην Ολλανδία το 2018 μαζί με τον Ton Schumacher του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Έχει κεντρικά γραφεία στο Άμστερνταμ και στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Η AstraZeneca θα καταβάλει μια αρχική πληρωμή 200 εκατομμυρίων δολαρίων στη Neogene, ενώ επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια εξαρτώνται από την επίτευξη ορισμένων στόχων από την εταιρεία.

Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία είπε ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει την οικονομική καθοδήγηση για ολόκληρο το έτος και αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα