Καμπανάκι κινδύνου για τα λεγόμενα "Κέντρα Φυσικού Τοκετού", που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγεία, χτυπά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όπως υποστήριξαν ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Νίτσας και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, χειρουργός μαιευτήρας - γυναικολόγος, Βιολέττα Βαϊτση (φωτογραφία), η προβλεπόμενη δυνατότητα λειτουργίας ανεξάρτητων κέντρων και εκτός νοσοκομείων, που θα μπορούν να πραγματοποιούν τοκετούς μόνο από μαίες, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο της επίτοκου όσο και του νεογνού σε περιπτώσεις επιπλοκών στη γέννα.

"Όλοι ξέρουμε πόσες φορές έχουν σωθεί και μητέρες και νεογνά σε καταστάσεις μαιευτικού επείγοντος", ανέφερε η κ. Βαϊτση, υποστηρίζοντας πως η διαφωνία της δεν σχετίζεται με επαγγελματικά δικαιώματα και συντεχνιακά συμφέροντα των μαιευτήρων. "Εδώ πέρα τίθεται το θέμα της αξιοπρέπειας και του ασφαλούς τοκετού της Ελληνίδας. Δεν μπορείς να γεννάς εν έτει 2022 χωρίς γιατρό. Χωρίς νεογνολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο κοντά σου", τόνισε και πρόσθεσε: "Με μια δομή, η οποία θα είναι έστω και δέκα λεπτά από το νοσοκομείο, όταν το μαιευτικό επείγον είναι της τάξης των 2 - 3 λεπτών. Αν έχεις αποκόλληση πλακούντα σε δέκα λεπτά έχει πεθάνει και η μάνα και το παιδί".

Αποτυχημένο βρετανικό μοντέλο

Η ίδια μίλησε για απόπειρα μεταφοράς στην Ελλάδα ανάλογου εγχειρήματος που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από μια 20ετία στη Μεγάλη Βρετανία, με όχι καλά αποτελέσματα. "Εκεί φαίνεται ότι έχει αποτύχει, κάτι που φαίνεται από τα ποσοστά της περιγεννητικής νοσηρότητας, από τα ποσοστά τραυματικών τοκετών, από τα ποσοστά θανάτων κατά τον τοκετό. Και είναι σε μία διαδικασία επαναξιολόγησης ήδη στη Μ. Βρετανία", είπε.

Έκανε λόγο για μια λάθος εκτίμηση του προσδοκώμενου οικονομικού οφέλους λόγω της μη παρουσίας γιατρού, καθώς οι επιπλοκές τελικά θα στοιχίσουν παραπάνω στο σύστημα υγείας. "Έχετε δει όλοι τα δημοσιεύματα για τους θανάτους στα νοσοκομεία της Αγγλίας και πόσα ανάπηρα παιδιά και πόσες γυναίκες με τραυματικούς τοκετούς. Όλα αυτά σημαίνουν και χρήματα και αποζημιώσεις για το Δημόσιο", ανέφερε.

Αναφορικά με τον όρο "φυσικός τοκετός" που χρησιμοποίησε ο νομοθέτης, η κ. Βαϊτση τον χαρακτήρισε ως αδόκιμο νεολογισμό, θέμα που έθεσε με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία. "Οι τοκετοί διαχωρίζονται στους πραγματοποιούμενους κολπικά ή με καισαρική τομή. Αυτός είναι φυσικός τοκετός, οι άλλοι δηλαδή τι είναι; Αφύσικοι τοκετοί;", διερωτήθηκε.

Παράλληλα, έθιξε και το θέμα της κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας που όπως προβλέπει το νομοσχέδιο θα γίνεται από μαίες και όχι γιατρούς. "Εδώ και πάλι έχει πάρει θέση η Μαιευτική Εταιρεία Ελλάδος, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να γίνεται μια παρακολούθηση κύησης υψηλού κινδύνου από έναν επαγγελματία που δεν γνωρίζει τι είναι η κύηση υψηλού κινδύνου. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε όλοι εγκυμοσύνες στο σπίτι", είπε.

Νίτσας: Θα αυξήσει την περιγεννητική θνησιμότητα

"Ο τοκετός χωρίς την παρουσία γυναικολόγου και νεογνολόγου θα αυξήσει την περιγεννητική θνησιμότητα και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την επίτοκο", εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος προανήγγειλε παρεμβάσεις του Συλλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι μόνο, ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

"Ένας νόμος από μόνος του δεν λειτουργεί, αν δεν βγουν και οι κατάλληλες υπουργικές αποφάσεις. Πολλοί νόμοι έχουν ψηφιστεί στη χώρα μας και έμειναν ανενεργοί", είπε και πρόσθεσε: "Εμείς θέλουμε ο νόμος αυτός να γίνει ένας ενεργός νόμος προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δημόσιας υγείας και θα συνεχίσουμε και μετά την ψήφιση του νόμου να κάνουμε προτάσεις, ώστε οι υπουργικές αποφάσεις και οι όποιες αλλαγές στο νόμο μπορούν να γίνουν, να είναι στην κατεύθυνση αυτών που εμείς επιστημονικά πιστεύουμε".

Ο κ. Νίτσας προανήγγειλε, παράλληλα, την διοργάνωση ημερίδας για το θέμα του τοκετού στο επόμενο διάστημα, ίσως μέσα στον Ιανουάριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca
Αντίδραση φαρμακοποιών για την απένταξη του Lonarid από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων
Η ΕΙΝΑΠ για την αντικατάσταση της επιστημονικά υπεύθυνης στη ΜΕΝΝ του "Έλενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα"