Το να θέλουμε να βοηθάμε τους άλλους είναι καλό - έχει μάλιστα και οφέλη για την υγεία. Αν όμως το κάνουμε επειδή νιώθουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι και αν αυτό καταλήγουμε να το κάνουμε σε βάρος της δικής μας προσωπικής ζωής, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Είναι γνωστό ως σύνδρομο του Μεσσία και μπορεί να μην είναι αναγκαστικά σοβαρό πρόβλημα, αλλά μπορεί να ξεφύγει.

Πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα αισθάνονται ότι το κάλεσμά τους είναι να βοηθούν τους άλλους. Μπορεί να έχουν καλές προθέσεις και να θυσιάζουν τον χρόνο και τον εαυτό τους για άλλους, αλλά μπορεί να το κάνουν για να εξυπηρετήσουν κάποιον απώτερο σκοπό - είτε μιλάμε για ισχύ, εμπιστοσύνη ή αίσθηση ότι κάποιος τους χρειάζεται. Δεν πρόκειται για επίσημη διάγνωση, και είναι αρκετά μπλεγμένο ζήτημα, άρα ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το κουβάρι.

Όλα έχουν να κάνουν με τις προθέσεις

Οι άνθρωποι με σύνδρομο του Μεσσία μπορεί να έχουν καλές ή κακές προθέσεις για τις αγαθοεργίες τους. Στην περίπτωση που οι προθέσεις είναι καλές, ο κίνδυνος είναι να μην το παρακάνει το άτομο σε βάρος της προσωπικής του ζωής, της υγείας του αλλά και του πορτοφολιού του. Στην πιο σκοτεινή περίπτωση, αν δηλαδή αυτό το άτομο κατά βάθος επιζητά εξουσία μέσω των καλών πράξεων, είναι απαραίτητο να μιλήσει με κάποιον ειδικό. Υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένα πολύ περίεργο ταξίδι αυθυποβολής, με αρκετά απρόβλεπτο προορισμό.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια;

  • Το άτομο έχει έντονη ανάγκη να βοηθήσει τους άλλους
  • Το άτομο ψάχνει μια καλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης μέσω καλών πράξεων
  • Το άτομο εμφανίζει σημάδια μεγαλομανίας, υπεραναπτυγμένου δηλαδή εγωισμού (είναι διαφορετικό από τον ναρκισσισμό, ξανά λόγω κινήτρων)
  • Το άτομο αναπτύσσει συχνά σχέσεις αλληλεξάρτησης
  • Το άτομο έπασχε ή πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή και θέλει να βοηθήσει άτομα σε ανάλογη θέση
  • Το άτομο έχει θυσιάσει πολύ μεγάλο μέρος της προσωπικής του ζωής φροντίζοντας αδέσποτα ζώα ή υιοθετώντας πολλά από αυτά
  • Το άτομο ανήκει σε κάποια ομάδα που δεν υφίσταται συστημική καταπίεση και προσπαθεί να γίνει υπέρμαχος άλλων καταπιεσμένων ομάδων

Τι μπορώ να κάνω αν βλέπω αυτά τα σημάδια στον εαυτό μου;

Αρχικά, σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία, καθώς είναι πολύ ισχυρό εργαλείο για να ξεπεράσετε αυτά τα μοτίβα σκέψης - όποια από τα παραπάνω και να είναι. Έπειτα, σε πολύ πιο πρακτικό επίπεδο, φροντίστε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε την βοήθεια. Μπορείτε να είστε δοτικός άνθρωπος χωρίς να βάζετε σε περιττό στρες το σώμα και το μυαλό σας, και μπορείτε κάποιες φορές απλώς να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Αν φοβάστε ότι υπάρχουν πιο σκοτεινά κίνητρα πίσω από τον αλτρουισμό σας, επίσης, καλό θα ήταν να θυμάστε ότι... αυτός ο φόβος μπορεί να κρύβεται λίγο-πολύ πίσω από κάθε αλτρουιστική πράξη που έγινε ποτέ. Όλοι οι άνθρωποι αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, και αν λίγο "σκάψιμο" στο μυαλό μας φανερώσει πράγματα που δεν μας αρέσουν, ήδη είμαστε ένα βήμα μπροστά.

Οι αλλαγές σε τέτοια ζητήματα αφορούν αποκλειστικά εμάς. Η ψυχοθεραπεία είναι μεν εκπληκτικό εργαλείο, επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε ταχύτερα τις συνδέσεις μεταξύ σκέψεων και κινήτρων, αλλά η τελική απόφαση για το να αλλάξουμε συνήθειες και να παραμείνουμε πιστοί στην αλλαγή είναι δική μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]