Περίπου 3.000.000 άτομα πάσχουν από κάποιας μορφής ρευματικής πάθηση στην χώρα μας. Το 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στον χώρο της ρευματολογίας είναι αλματώδεις με την διάθεση δεκάδων καινούργιων φαρμάκων τα οποία έχουν συμβάλει στην βελτίωση της ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Σύγχρονες εργαστηριακές και απεικονιστικές τεχνικές έχουν διευκολύνει και καθιστούν πιο εμπεριστατωμένη τη διαγνωστική προσπέλαση. Επιπλέον αυτών η πανδημία SARS - COV 2 επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η ιατρική με την τεχνολογία να καταλαμβάνει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα θα αποτελέσουν βασικό πυρήνα ενδιαφέροντος των περισσοτέρων από 400 Ελλήνων και διακεκριμένων ξένων που θα συμμετάσχουν στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας που θα διεξαχθεί υβριδικά από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Στην Ελλάδα, οι Ρευματικές Παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΕ - ΕΠΕΡΕ, Ευαγγελία Καταξάκη, "μετά από 2 χρόνια δυσκολιών λόγω της πανδημία COVID-19 η επάνοδος στην κανονικότητα σημαίνει και επιστροφή στις επιστημονικές συναντήσεις με φυσική παρουσία. Έτσι αυτή τη χρονιά η κορυφαία επιστημονική εκδήλωσης της Εταιρείας μας το Πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία και θα φέρει το πολύτιμο αγαθό της ανθρώπινης επαφής και πάλι στο προσκήνιο, προσδοκούμε δε να έχει μεγάλη επιτυχία. Για τέσσερις ημέρες η Αθήνα γίνεται κοινός τόπος συνάντησης κορυφαίων επιστημόνων που μοιράζονται το ερευνητικό τους έργο και συμμετέχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για την ενδυνάμωση και εξέλιξη του ιατρικού κλάδου στον οποίο διακρίνονται".
Την πρώτη ημέρα οι συνεδρίες εστιάζουν στον ασθενή με ρευματικά νοσήματα με έμφαση στις κοινωνικές προεκτάσεις των ρευματολογικών νοσημάτων και τις συνθήκες εργασίες τους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης ζητήματα που αφορούν στην κλινική πράξη ως επίσης τον ρόλο της άσκησης και της διατροφής στα ρευματικά νοσήματα.
Ειδικές συνεδρίες θα καλύψουν διάφορα θέματα που αφορούν την κλινική ρευματολογία αλλά και την έρευνα αλλά και ζητήματα όπως η εκπαίδευση στη Ρευματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, τέσσερις ξένοι ομιλητές θα προσφέρουν διαλέξεις για πολύ ενδιαφέροντα και αναδυόμενα θέματα.
Οκτώ συνεδρίες υπό τον τίτλο “Συνάντηση με τον ειδικό” θα διαπραγματευτούν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας από οστεοπόρωση μέχρι βασική ανοσολογία και συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν δύσκολες θεραπευτικές αποφάσεις, όπως οι αγγειίτιδες και η συστηματική σκλήρυνση, στις οποίες οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ερευνητές/κλινικούς ιατρούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα αντικείμενα αυτά.
Με την ευγενική χορηγία διακεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών θα διεξαχθούν δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις στο πλαίσιο των οποίων Έλληνες και ξένοι ρευματολόγοι θα ενημερώσουν για τις νεότερες εξελίξεις στις θεραπευτικές προσεγγίσεις των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.
Ξεχωριστό “χρώμα” στο Συνέδριο θα προσδώσει το Forum Ασθενών που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια την πρώτη ημέρα πριν την επίσημη έναρξη. Στην εκδήλωση δίδεται βήμα στους ασθενείς να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και καλές πρακτικές αλλά και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινότητα των ρευματολόγων καθώς και άλλων εκπροσώπων της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην φετινή διοργάνωση κεντρικός άξονας είναι τα δικαιώματα των ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην εργασία, στην καινοτομία, στην ποιοτική περίθαλψη και ζωή.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://rheumatologycongress2022.gr.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]