Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που προκαλεί ξηροδερμία και φαγούρα. Είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά όχι και απόλυτα κατανοητή από την ιατρική κοινότητα. Για παράδειγμα, δεν είναι γνωστό το γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν έκζεμα και άλλοι όχι. Είναι συχνό φαινόμενο, επίσης, να εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από άλλα δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση.

Επειδή ακριβώς το έκζεμα είναι μια πάθηση που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, ορισμένοι μύθοι γύρω από αυτό έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονοι. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους από αυτούς.

Μύθος: Η ατοπική δερματίτιδα είναι μεταδοτική

Αυτή η δήλωση είναι λάθος. Η επαφή με ένα άτομο που έχει έκζεμα δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο μετάδοσης.

Μύθος: Το οικογενειακό ιστορικό σημαίνει ότι το μωρό σας θα έχει σίγουρα έκζεμα

60% των περιπτώσεων θα εμφανιστούν στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας, και τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα ο θηλασμός να μειώσει τις πιθανότητες, σύμφωνα με μια μελέτη - της οποίας τα αποτελέσματα όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί περαιτέρω.

Μύθος: Το έκζεμα προκαλείται από στρες

Όχι, το έκζεμα είναι μια πάθηση που η ύπαρξή της κρίνεται από άλλους παράγοντες. Αυτό που όντως κάνει το στρες είναι να συμβάλει στις εξάρσεις του εκζέματος, μιας και η ορμόνη του στρες αυξάνει την φλεγμονή στον οργανισμό.

Μύθος: Το έκζεμα θεραπεύεται

Δυστυχώς όχι. Μπορεί όμως να κρατιέται υπό έλεγχο, αν ενυδατώνουμε ευλαβικά την επιδερμίδα μας - ειδκά κατά τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν κατά τηνδιάρκεια μιας έξαρσης, επίσης.

Μύθος: Το έκζεμα δεν φέρει κάποιο στίγμα πλέον

Κι όμως, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών αισθάνεται να έχει προβλήματα στην κοινωνική του ζωή λόγω της ατοπικής δερματίτιδας. Είναι μια πάθηση που απαιτεί χρόνο, χρήματα για την διαχείρισή της και καθώς υπάρχουν οι μύθοι που αναλύουμε εδώ, είναι πολύ εύκολο για ένα άτομο με έκζεμα να ζει τη ζωή του προσπαθώντας να αποκρούσει περίεργες συμπεριφορές λόγω παραπληροφόρησης.

Μύθος: Το έκζεμα επηρεάζει μόνο την επιδερμίδα

Εναλλακτικά, "είναι λιγάκι επιφανειακό ζήτημα". Αν δοκιμάσουμε να το πούμε αυτό σε έναν ασθενή που ανά περιόδους δεν μπορεί να κάνει καθημερινές δραστηριότητες ή να συγκεντρωθεί στη δουλειά του λόγω του κνησμού, μάλλον αυτό το άτομο θα εκνευριστεί μαζί μας. Και δικαίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια