Νέα έρευνα υπέδειξε ότι οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Ο Dr. David Gaist, του University of Southern Denmark, δήλωσε ότι για την παρούσα έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν περιοχές λοβού και άλλες στον εγκέφαλο για να διαπιστώσουν αν η τοποθεσία ήταν παράγοντας για τη χρήση στατινών και του κινδύνου πρώτης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ανακάλυψαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για αυτού του είδους το εγκεφαλικό επεισόδιο στις 2 περιοχές του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα χαμηλότερος με τη μακροχρόνια χρήση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία στη Δανία  εντοπίζοντας 989 ανθρώπους με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο στο λοβό.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 76 χρόνια. Οι ερευνητές τους συνέκριναν με 39.500 ανθρώπους που δεν είχαν αυτού του είδους το εγκεφαλικό, με παρόμοια ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν 1.175 ανθρώπους μέσης ηλικίας 75 ετών με αιμορραγικό εγκεφαλικό στις περιοχές εκτός λοβού και τους συνέκριναν με περισσότερους από 46.000 που δεν υπέστησαν τέτοιου τύπου εγκεφαλικό.
Διαπίστωσαν ότι η λήψη στατινών είχε 17% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στις περιοχές του λοβού.
Είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε περιοχές εκτός λοβού.

Χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στις 2 περιοχές του εγκεφάλου συνδεόταν με μακρύτερη χρήση στατινών. Άνθρωποι είχαν  33% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό στην περιοχή του λοβού και 38% χαμηλότερο εκτός αυτής της περιοχής όταν χρησιμοποιούσαν στατίνες για 5 χρόνια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology. Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τη Novo Nordisk Foundation.

Η έρευνα έγινε μόνο στον πληθυσμό της Δανίας και θα χρειαστούν νέες έρευνες σε άλλους πληθυσμούς

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]