Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology αναφέρεται σε προηγουμένως άγνωστο τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ιούς εισβολείς μέσα στη μύτη και ανακάλυψε οτι αυτό δουλεύει καλύτερα όταν κάνει ζέστη.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αγωγή έναντι του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιών, αναφέρει ο Mansoor Amiji, του Northeastern University.

Το 2018, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ρινικά κύτταρα απελευθέρωναν μικροσκοπικούς σάκους που συρρέουν και καταστρέφουν βακτήρια κατά την εισπνοή.

Δοκίμασαν ουσία που μιμείται ιική λοίμωξη για την ενεργοποίηση ρινικής βλέννας, που ελήφθη από εθελοντές που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την απομάκρυνση πολυπόδων. 

Ανακάλυψαν οτι πράγματι παράγουν εξωκυτταρικά κυστίδια που στοχεύουν ιούς.

Χώρισαν δείγματα ρινικών κυττάρων σε 2 ομάδες και τα καλλιέργησαν σε εργαστήριο-μια ομάδα στους 37 βαθμούς και η δεύτερη στους 32.

Αυτές οι θερμοκρασίες επιλέχτηκαν με βάση χωριστό τεστ που ανακάλυψε ότι η  θερμοκρασία μέσα στη μύτη πέφτει κατά 5 βαθμούς όταν έξω ο αέρας υποχωρεί από τους 23 στους 4 βαθμούς.

Σε φυσιολογικές καταστάσεις ζέστης του οργανισμού τα εξωκυτταρικά κυστίδια μπόρεσαν με επιτυχία να καταπολεμήσουν ιούς παρουσιάζοντάς τους στόχους «δόλωμα» στους οποίους κολλούν, αντί για τους υποδοχείς που διαφορετικά θα στόχευαν στα κύτταρα.

Κάτω από τις μειωμένες θερμοκρασίες, λιγότερα εξωκυτταρικά κυστίδια παρήχθησαν και αυτά που παρήχθησαν ήταν λιγότερο επιθετικά έναντι των εισβολέων που δοκιμάστηκαν (2 ρινοιοί και ένας κορωνοιός (όχι covid19).

Ο Benjamin Bleier, δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε πειστική αιτία για το λόγο που υπάρχει σαφής αύξηση ιικών λοιμώξεων τους κρύους μήνες.

Πρόκειται για την πρώτη ποσοτικά και βιολογικά λογικοφανή εξήγηση που έχει αναπτυχθεί.

Πηγές:
The Journal of Allergy and Clinical Immunology 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;