Μπορεί να είναι δύσκολο να προχωρήσετε μετά από ένα διαζύγιο. Μπορεί να αισθάνεστε απόρριψη, θυμό ή και ότι βγαίνετε εκτός ελέγχου. Ωστόσο, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές στρατηγικές για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα.

Όπως κάθε απώλεια, θα υπάρξουν πολλά στάδια και περίοδοι προσαρμογής. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενεργοί και να αγκαλιάσετε το ταξίδι. Η κατανόηση ορισμένων από τα συναισθήματα και τα στάδια που μπορεί να παρουσιαστούν είναι κρίσιμης σημασίας.‌

Αποδεχτείτε το πώς νιώθετε

Το να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματά σας θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε μακροπρόθεσμα. Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε άβολα να φέρετε αρνητικά συναισθήματα στην επιφάνεια, η διαδικασία της θεραπείας δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να επιτρέψετε στον εαυτό σας να τα βιώσει και να τα αναγνωρίσει.‌

Μιλήστε για αυτό

Η συζήτηση για το διαζύγιό σας με έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας. Μπορεί επίσης να σας δώσει πρακτικές συμβουλές για την προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα, ακόμα και με γραφειοκρατικά ζητήματα - κάτι που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε καλύτερο έλεγχο πάνω στο ζήτημα.

Δώστε προσοχή στα παιδιά σας

Αν εσείς και ο πρώην σύζυγός σας έχετε παιδιά, θα πρέπει τώρα να σκεφτείτε πώς να αναθρέψετε τα παιδιά σας σε αυτές τις νέες συνθήκες. Αυτή θα είναι μια κατάσταση ζωής, επομένως είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τα παιδιά και το πώς αυτή η κατάσταση δεν θα τα επηρεάσει μακροπρόθεσμα.‌

Μη μένετε στάσιμοι

Ζητήστε βοήθεια όταν παρατηρήσετε ότι χάνεστε στην κατάθλιψη, το άγχος ή τη δυσαρέσκεια. Μιλήστε με κάποιον φίλο σας, πιέστε τον εαυτό σας να βγει έξω.

Αποφύγετε τις βιαστικές κινήσεις στην προσωπική σας ζωή

Οι φόβοι ότι δεν θα γίνετε αγαπητοί ή ότι δεν θα ξαναβρείτε ποτέ κάποια σχέση μπορεί να σας ωθήσουν να βρείτε αμέσως νέο σύντροφο. Αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό και παραμείνετε προσγειωμένοι, ώστε να μπορείτε να χτίσετε σχέσεις βασισμένες στην αγάπη και όχι στον φόβο.‌ Έχετε περισσότερο ανάγκη να μείνετε μόνοι σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν τελειώνει μια σχέση.

Ζητήστε βοήθεια από τον κύκλο σας

Οι στενοί σας φίλοι, η οικογένεια αλλά και άλλα άτομα από ομάδες στις οποίες βρίσκεστε μπορούν να είναι εκεί για εσάς - ακόμα κι αν απλώς ακούν τον πόνο σας ή προσπαθούν να σας φτιάξουν την διάθεση. Είναι σημαντικό να έχετε κοντά σας άτομα που ξέρετε ότι σας αγαπούν.

Φροντίστε την υγεία σας

Είναι πολύ εύκολο λόγω του σοκ της αλλαγής και της κακής διάθεσης να παραμελήσετε τον εαυτό σας ή να καταφύγετε σε λύσεις που μακροπρόθεσμα θα κάνουν περισσότερο κακό (αλκοόλ, ναρκωτικά, οποιαδήποτε συμπεριφορά μπορεί να γίνει εθιστική). Ακολουθήστε τη ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσπαθήστε να μην πάρετε σημαντικές αποφάσεις ζωής. Διακόψτε τυχόν αρνητικά μοτίβα μεταξύ εσάς και του συζύγου σας. Αν οι συζητήσεις σας αρχίσουν να μετατρέπονται σε καυγάδες, απεμπλακείτε. Κλείστε το τηλέφωνο ή φύγετε από το δωμάτιο.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο

Δώστε τους χώρο: Καθησυχάστε τα παιδιά σας. Ακούστε τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους. Πείτε τους με αγάπη την αλήθεια για οτιδήποτε χρειάζεται να ξέρουν.

Παρέχετε σταθερότητα: Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης της ζωής της οικογένειάς σας, διατηρήστε τη ρουτίνα και την καθημερινή ζωή των παιδιών σας. Το να τους προσφέρετε σταθερότητα θα βοηθήσει σημαντικά.

Να είστε συνεπείς: Επειδή τα παιδιά σας μπορεί να μοιράζουν τον χρόνο τους σε δύο σπίτια, μιλήστε με τον πρώην σύζυγό σας για πράγματα όπως οι κανόνες του σπιτιού, η πειθαρχία και οι οικογενειακές αξίες εκ των προτέρων.

Μη λέτε πράγματα που δεν χρειάζεται να ξέρουν: Για παράδειγμα λεπτομέρειες γύρω από το διαζύγιο και - προφανώς - προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού που οδήγησαν σε αυτό. Δεν είστε πλέον ζευγάρι, αλλά είστε γονείς και αυτός ο ρόλος υπερτερεί. Μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας ως αγγελιαφόρους ή για να μαθαίνετε νέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας