Οι συμμετέχοντες πέτυχαν καλύτερη απώλεια βάρους και έλεγχο γλυκόζης με παρέμβαση διάρκειας 6 μηνών, με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, χωρίς περιορισμό θερμίδων  έναντι διατροφής υψηλής σε υδατάνθρακες και χαμηλής σε λιπαρά.

Αυτό έδειξε έρευνα σε περισσότερους από 100 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Οι αλλαγές δεν διατηρήθηκαν 3 μήνες μετά την παρέμβαση, κάτι που υποδεικνύει ανάγκη για μακροχρόνιες διατροφικές αλλαγές για τη διατήρηση σημαντικών πλεονεκτημάτων υγείας.

Περισσότεροι από τους μισούς είχαν και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ερευνητές του University of Southern Denmark χώρισαν τυχαία 165 ανθρώπους με διαβήτη σε ομάδα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών ή σε ομάδα υψηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών για 6 μήνες. Συμμετέχοντες στις 2 ομάδες έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, ισοδύναμο με την ενέργεια που ξόδευαν.

Συμμετέχοντες στην ομάδα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες κατανάλωναν όχι περισσότερο από το 20% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες αλλά μπορούσαν να λαμβάνουν το 50-60% των θερμίδων τους από λιπαρά και το 20-30% από πρωτεΐνη.

Συμμετέχοντες στη διατροφή με χαμηλά λιπαρά έπαιρναν περίπου τις μισές θερμίδες από υδατάνθρακες και τις υπόλοιπες ισομερώς διαιρεμένες μεταξύ λιπαρών και πρωτεϊνών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων μείωσε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 0.59% περισσότερο από αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και έχασαν  3.8 κιλά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με αυτούς της ομάδας με χαμηλά λιπαρά.

Η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων επίσης έχασε περισσότερο λίπος και μείωσε την περίμετρο μέσης.

Και οι δυο ομάδες είχαν υψηλότερη χοληστερόλη HDL και χαμηλότερα τριγλυκερίδια στους 6 μήνες.

Το ήπαρ δεν επηρεάστηκε από την πρόσληψη πολλών λιπαρών στην ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν διαφορά στην ποσότητα λίπους στο ήπαρ ή φλεγμονή μεταξύ των 2 ομάδων.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"