Αναφέρουμε τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια συχνά στην ίδια πρόταση, αλλά ποιες είναι οι διαφορές τους; Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους στο αίμα μας, και τα επίπεδά τους παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς μας με τη χοληστερόλη.

Ο συνήθης ύποπτος για αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια είναι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε προέρχονται κατά βάση από λιπαρά, αυτό αυξάνει και τα λιπαρά του οργανισμού μας. Ιδανικά, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων δεν πρέπει να είναι περισσότερα από 150 mg/dL.

Είναι όλα όμως διαφορετικά πράγματα, με διαφορετικούς μηχανισμούς. Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL, αυτό που ονομάζουμε καλή χοληστερόλη) σταματάει την συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL, η κακή χοληστερόλη) είναι εκείνη που δημιουργεί τις πλάκες.

Πώς θα τα θέσουμε υπό έλεγχο;

Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε τα υψηλά τριγλυκερίδια υπό έλεγχο - όπως και με τις τιμές της χοληστερόλης - είναι να σταματήσουμε ορισμένες κακές συνήθειες. Ας τις δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Προσέχουμε το βάρος μας

Οι πολύ υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια συνήθως εμφανίζονται σε παχύσαρκους ανθρώπους. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, είναι σημαντικό να προσέχετε, το βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας να βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα για εσάς.

Ακολουθούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για αυτό το πρόβλημα. Περιορίστε τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά και δώστε περισσότερη προσοχή στα φρέσκα λαχανικά και στις άλιπες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και τα όσπρια.

Γυμναζόμαστε τακτικά

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων, όπως και της χοληστερόλης. Σε γενικές γραμμές η γυμναστική είναι από τα καλύτερα πράγματα για την υγεία της καρδιάς μας. Δώστε προσοχή στην αερόβια άσκηση μέτριας προς υψηλής έντασης 3-4 φορές την εβδομάδα, και συμπληρώστε το πρόγραμμά σας με ασκήσεις με βάρη.

Σταματάμε το αλκοόλ

Αν έχετε ανεβασμένες τιμές τριγλυκεριδίων, είναι καλή ιδέα να σταματήσετε το αλκοόλ. Όταν το συκώτι μας διασπά το αλκοόλ, δημιουργούνται επιπλέον τριγλυκερίδια που απελευθερώνονται στο αίμα.

Κόβουμε το κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων κατά μέσο όρο, αλλά δεν υπάρχει αναγκαστικά και σχέση μεταξύ των δύο. Παρ' όλα αυτά, το κάπνισμα είναι πάρα πολύ κακό για την υγεία της καρδιάς μας, άρα το να το κόψουμε μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]