Γενετικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέονται ανεξάρτητα, με καρκίνο θυρεοειδούς, αναφέρει έρευνα στο JAMA Network Open.

Ο Xiuming Feng, του  Guangxi Medical University της Κίνας, αξιολόγησε αν η συμμόρφωση σε υγιεινό τρόπο ζωής αλλάζει τη σχέση μεταξύ γενετικών ποικιλομορφιών και καρκίνου στον θυρεοειδή. Η ανάλυση περιέλαβε 264.956 ανθρώπους (40 έως 69 ετών) .

Η έρευνα έδειξε ότι σε 11,1 χρόνια εντοπίστηκαν  423 περιστατικά καρκίνου στον θυρεοειδή.

Υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ υψηλότερου πολυγενετικού σκορ και καρκίνου στο θυρεοειδή, καθώς και σημαντική σχέση μεταξύ άσχημου τρόπου ζωής και υψηλότερου κινδύνου για τη νόσο.

Ο άσχημος τρόπος ζωής συνδεόταν με καρκίνο θυρεοειδούς στην ομάδα με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο. Ο υψηλότερος κίνδυνος φάνηκε σε ανθρώπους με υψηλή εκτίμηση πολυγονιδιακού κινδύνου και άσχημο τρόπο ζωής.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον ρόλο των γενετικών παραγόντων  όσον αφορά τον κίνδυνο για καρκίνο θυρεοειδούς- ιδιαίτερα σε ανθρώπους με υψηλό γενετικό κίνδυνο. Ετσι, παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμες για την πρόληψη αυτού του καρκίνου-ιδιαίτερα σε όσους έχουν υψηλή γενετική προδιάθεση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση