Η περίοδος των διακοπών σε πολύ κόσμο φέρνει άγχος και κατάθλιψη. Και δεν είναι περίεργο. Οι γιορτές έχουν και πολλές απαιτήσεις - ψώνια, ψήσιμο, καθάρισμα και έξοδοι. Μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι, λυπημένοι ή ανήσυχοι επειδή δεν προλάβατε να κάνετε σχέδια, επειδή δεν μπορείτε ή επειδή - μην το ξεχνάμε - υπάρχει ακόμα η κορωνοϊός και ανήκετε σε ευπαθή ομάδα. Μπορεί να θέλετε απλά να ξεκουραστείτε, αλλά οι κοινωνικές υποχρεώσεις να μην σας αφήνουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχουμε στρες στις γιορτές, και αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να το μειώσουμε.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Για όποιον λόγο και να μην νιώθετε καλά, αναγνωρίστε το. Αφήστε τον εαυτό σας να το ζήσει. Είναι εντάξει να αφιερώσετε χρόνο για να κλάψετε ή να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Πόσο μάλλον, αν δεν καταπιέζουμε τα άσχημα συναισθήματα για μια προσποιητή, γιορτινή χαρά, ίσως να είναι και πιο εύκολο η χαρά να έρθει από μόνη της αργότερα.

Ελάτε σε επαφή με κόσμο

Οποιονδήποτε θέλετε. Φίλους, συγγενείς, διαλέξτε με ποια άτομα θέλετε να περάσετε λίγο παραπάνω χρόνο αυτές τις γιορτές και μην νιώθετε υποχρεωμένοι να πείτε "ναι" σε κάθε άλλη πρόσκληση. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να βγείτε από το σπίτι, προσπαθήστε έστω να βρείτε λίγο διαδικτυακό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ακόμα και να μην μιλήσετε αναγκαστικά για τις ανησυχίες σας, θα είναι ωραίο να υπάρξει χρόνος που να μην σκέφτεστε κάτι άλλο εκτός από την παρέα σας.

Δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά

Οι γιορτές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Για την ακρίβεια, το κυνήγι της τελειότητας καταλήγει απλώς σε περισσότερο στρες. Τα "τελετουργικά" που έχουμε αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός - και όσο μεγαλώνουμε και εμείς.

Αφήστε στην άκρη τα νεύρα

Τα κακά συναισθήματα είναι καλό να τα αναγνωρίζουμε και να τα αποδεχόμαστε, όπως είπαμε πιο πάνω. Τα νεύρα όμως δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Και ειδικά σε περιόδους τόσο φορτισμένες, απλώς θα κάνουν την κατάσταση πιο αφόρητη. Και μην ξεχνάτε πως και οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να είναι εξίσου φορτισμένοι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό όντως να προσπαθήσετε να μπείτε στο πνεύμα της αγάπης - ειδικά όταν προκύπτουν διαφωνίες στα οικογενειακά τραπέζια.

Μην τινάξετε την μπάνκα στον αέρα

Βέβαια, μια καλύτερη ερώτηση ήταν πόσοι από εμάς έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, αλλά αυτή θα ήταν ερώτηση για άλλη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, και εδώ η απλότητα μπορεί να σώσει ζωές, αν βλέπατε το έξτρα μαγείρεμα και τις έξτρα εξόδους περισσότερο σαν αγγαρεία. Αν, πάλι, περιμένατε πώς και πώς την περίοδο των γιορτών για να το ρίξετε έξω, τότε εμείς απλώς οφείλουμε να σας πούμε να τηρήσετε το μέτρο.

Κάντε ένα πρόγραμμα

Δεν θα χρειαστεί περισσότερες από δύο ώρες στην Κυριακή σας για να κάνετε ένα μικρό πρόγραμμα της εβδομάδας: Ψώνια, συναντήσεις, μαγειρέματα, οτιδήποτε άλλο ξέρετε ότι θα κάνετε. Θα σας μειώσει το στρες σημαντικά, ειδικά όταν πρέπει να σκεφτείτε να απαντήσετε αρνητικά ή θετικά σε μια ακόμα πρόσκληση. Επ' ευκαιρία...

...Το "όχι" δεν είναι κακή λέξη

Επίσης, δύσκολο κάποιος να σας παρεξηγήσει αν πείτε "όχι" αυτές τις ημέρες. Φροντίστε να το αναπληρώσετε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αγενές να πούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε κάπου που μας έχουν καλέσει. Απλώς έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε εκείνη τη στιγμή - είτε αυτό είναι άλλη έξοδο που κανονίσαμε πριν, είτε να διαβάσουμε ένα βιβλίο κάτω από το πάπλωμα. Και αυτό κανονισμένος χρόνος είναι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA