Καπνιστές μέσης ηλικίας είναι πιο πιθανό να αναφέρουν απώλεια μνήμης και σύγχυση σε σχέση με τους μη καπνιστές- αλλά η νοητική εξασθένηση μειώνεται στις ηλικίες 40 και 50 για όσους έχουν διακόψει ακόμα και πρόσφατα, αναφέρει νέα έρευνα του

Ohio State University που δημοσιεύτηκε στο  Alzheimer's Disease.

Η εμφάνιση υποκειμενικής νοητικής εξασθένησης στους καπνιστές της έρευνας ήταν περίπου 1,9 φορές περισσότερη από των μη καπνιστών.

Τέτοια νοητική εξασθένηση σε ανθρώπους που είχαν διακόψει το κάπνισμα λιγότερα από 10 χρόνια πριν ήταν 1,5 φορές περισσότερη από αυτή των μη καπνιστών.

Άνθρωποι που διέκοψαν πάνω από 10 χρόνια πριν την έρευνα είχαν υποκειμενική νοητική εξασθένηση ελαφρώς πάνω από αυτή της ομάδας που δεν κάπνισε.

Η  Jenna Rajczyk, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι ο χρόνος από τη διακοπή μετρά και ενδεχομένως συνδέεται με νοητικό αποτέλεσμα.

Ο  Jeffrey Wing, δήλωσε ότι η σχέση ήταν πιο σημαντική στις ηλικίες 45-49, υποδεικνύοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος σε αυτό το στάδιο ενδεχομένως προσφέρει όφελος στη νοητική υγεία.

Πρόσθεσε ότι παρόμοια διαφορά δεν φάνηκε στη μεγαλύτερης ηλικίας ομάδα- που μπορεί να δείχνει ότι η διακοπή νωρίτερα δίνει περισσότερα οφέλη. Από τους 136.018 ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω που απάντησαν, περίπου το 10% ανέφερε νοητική εξασθένηση κυρίως σε καπνιστές και ακολουθούσαν οι πρώην καπνιστές που είχαν διακόψει αρκετά χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα