Αν και τα Χριστούγεννα διαρκούν μόνο λίγες μέρες κάθε χρόνο, πολλοί από εμάς αφιερώνουμε μήνες προγραμματίζοντάς τα. Αλλά όσο απολαυστικά και αν είναι όλα τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αισθάνονται κάπως κουρασμένοι όταν οι διακοπές έρχονται και φεύγουν. Αυτό το αίσθημα έχει ονομαστεί ακόμη και «εορταστική εξουθένωση». Να γιατί συμβαίνει αυτό—και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακάμψετε μετά το τέλος των διακοπών.

Πολλοί από εμάς εκτίθενται σε πολυάριθμους στρεσογόνους παράγοντες για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου—είτε πρόκειται για ουρές για δώρα, καθισμένοι στην κίνηση στο δρόμο για επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς, είτε για ανησυχία για τα χρήματα ή ακόμα και για το άγχος του να δούμε την οικογένεια.

Μόλις ο εγκέφαλός σας αντιληφθεί έναν στρεσογόνο παράγοντα, πυροδοτεί το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντίδραση του σώματος «μάχη ή φυγή». Αυτό το κάνει για να προετοιμάσει το σώμα σας να παραμείνει σε εγρήγορση και να σας οδηγήσει σε μια αγχωτική κατάσταση.

Όταν ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το σώμα παράγει αδρεναλίνη και αρχίζει να εργάζεται σκληρότερα— περισσότερο αίμα διοχετεύεται μέσω της καρδιάς, οι πνεύμονες  αυξάνουν την πρόσληψη αέρα και βελτιώνονται η όραση και η ακοή. Μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι είθστε περισσότερο ιδρωμένοι ή  έχετε ένα σφυροκόπημα στο στήθος.

Όμως, καθώς αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους στρεσογόνους παράγοντες κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στα συστήματα του σώματος που συνδέονται με αυτήν την απόκριση στο στρες—με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα πιο επιρρεπές στην ενεργοποίηση και να μειώσει τις επιδράσεις του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο βοηθά το σώμα σας να εξισορροπήσει τις αντιδράσεις του στρες. Προσθέστε σε αυτό την αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων ενέργειάς σας, και μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα, να εκνευριστείτε χωρίς λόγο ή να αισθανθείτε υπερβολικά ενθουσιασμένοι και να μην μπορείτε να χαλαρώσετε.

Ταυτόχρονα, όταν η ενεργοποίηση της κορτιζόλης σας διαρκεί πολύ λόγω πολλών μικρών αγχωτικών γεγονότων που οδηγούν στα Χριστούγεννα, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να παράγει χαμηλότερα καθημερινά επίπεδα κορτιζόλης, αφήνοντάς το να αισθάνεται ''άδειο''. Τελικά, η συνεχής ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος αναστέλλει την ικανότητα του σώματός σας να ανακάμπτει από το στρες και να αισθάνεται ενέργεια όλη την ημέρα, συμβάλλοντας σε αισθήματα εορταστικής εξάντλησης.

Εάν διαπιστώνετε ότι αισθάνεστε κόπωση μετά τις διακοπές, δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα και να ανακάμψετε.

Αναπόληση

Ένας τρόπος για να μειώσετε τον αρνητικό αντίκτυπο του στρες είναι να βιώσετε θετικά συναισθήματα. Η αναπόληση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια νέα προοπτική για τις εμπειρίες σας, κάτι που σας βοηθά να δείτε τη ζωή σας με πιο ισορροπημένο τρόπο.

Μπορείτε να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα μόνοι σας ή, ακόμα καλύτερα, με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αναπολήστε τις καλές στιγμές χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, φωτογραφίες. Συζητήστε τα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Εάν είστε μόνοι σας, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τις αναμνήσεις σας προσεκτικά ή γράψτε τις. Όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλλετε σε αυτή τη δραστηριότητα, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματά σας.

Η προσπάθεια να ξαναζήσετε τα θετικά συναισθήματα που είχατε κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών θα σας βοηθήσει να υπενθυμίσετε στο σώμα σας πώς είναι να νιώθετε καλά.

Ακούστε μουσική

Αν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε ή αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από πολλές ώρες ύπνου μετά την περίοδο των διακοπών, προσπαθήστε να βάλετε περισσότερη μουσική στη ζωή σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν πάτε για ύπνο. Η μουσική σχετίζεται με τη μείωση του στρες και η μείωση του στρες θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εξουθένωσης.

Μπορεί να είναι οποιαδήποτε μουσική σας αρέσει, αρκεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Μπορεί να θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη θετική επίδραση της μουσικής, να την ακούτε όλη την ημέρα ή να δοκιμάσετε να χορέψετε μαζί της—είτε μόνοι σας είτε με αγαπημένα πρόσωπα.

Προβλέψτε μια καλή μέρα

Για την επόμενη εβδομάδα, πριν πάτε για ύπνο, προσπαθήστε να φανταστείτε ζωντανά τέσσερα θετικά γεγονότα που θα μπορούσαν να σας συμβούν την επόμενη μέρα. Μπορεί να είναι τόσο απλά όσο να λαμβάνετε ένα μήνυμα από κάποιον που σας ενδιαφέρει, να πάτε μια βόλτα ή να κάνετε ένα από τα αγαπημένα σας πράγματα.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις σας όταν το φαντάζεστε αυτό - τότε, μόλις είστε έτοιμοι, πηγαίντε για ύπνο. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο—και ο ύπνος είναι σημαντικός για να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε όλους τους εξαντλημένους πόρους σας και να ανακάμψετε από την εξάντληση μετά την εορταστική περίοδο.

Αν και τα Χριστούγεννα μπορεί σίγουρα να είναι μια αγχωτική περίοδος για πολλούς από εμάς, το να θυμόμαστε γιατί επιλέγουμε να γιορτάσουμε με φίλους και την οικογένεια μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κάθε άγχος και εξάντληση που μπορεί να βιώνουμε τώρα.

Πηγές:
The Conversaton

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκάνδαλο Novartis: Απαλλάσσονται με βούλευμα Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης
Κάνε τη σωστή ερώτηση - καμπάνια για το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα
ΤΑΙΠΕΔ: Σε εξέλιξη διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ [λίστα]