Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα στοματικής υγείας  που έχει ως κύριο σύμπτωμα την άσχημη μυρωδιά της αναπνοής  η οποία θεωρείται πέρα από τα κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εύρεση της αιτίας της κακοσμίας του στόματος είναι αυτή που θα δώσει και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος;

Υπάρχουν πολλές αιτίες κακοσμίας του στόματος, όπως είναι πολλές και οι πηγές των βακτηρίων στο στόμα. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκαλείται από τα εξής:

  • Ορισμένες τροφές. Τα πράγματα που τρώμε συνδέονται άμεσα με τη στοματική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής μας. Τροφές με έντονη γεύση, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, ή οποιαδήποτε αντίστοιχη τροφή, αναγνωρίζονται συχνά ως αιτίες δυσοσμίας.
  • Κακή φροντίδα της στοματικής υγείας. Χωρίς σωστό και τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και οδοντιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, οι τροφές παραμένουν στο στόμα. Αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Η τροφή που συγκεντρώνεται στα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα μπορεί να αποσυντεθεί. Αυτό προκαλεί δυσάρεστη οσμή και γεύση στο στόμα.
  • Ακατάλληλος καθαρισμός των οδοντοστοιχιών. Οι οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται σωστά μπορεί να συγκεντρώνουν βακτήρια, μύκητες και εναπομείναντα σωματίδια τροφής, τα οποία προκαλούν κακή αναπνοή.
  • Βακτήρια που προκαλούν οσμές στη γλώσσα. Ορισμένα βακτήρια στο πίσω μέρος της γλώσσας μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αμινοξέα στα τρόφιμα και να παράγουν δύσοσμες ενώσεις θείου.
  • Περιοδοντική νόσος. Ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της νόσου των ούλων είναι η άσχημη μυρωδιά της αναπνοής και μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Αυτή η πάθηση χρειάζεται άμεση φροντίδα από επαγγελματία στοματικής υγείας.
  • Ξηροστομία. Αυτή η κατάσταση αποτελεί συχνά βασικό μέρος της κακοσμίας του στόματος. Όταν υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής σάλιου, το στόμα δεν μπορεί να καθαριστεί και να απομακρύνει τα υπολείμματα και τα σωματίδια που αφήνουν πίσω τους οι τροφές. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα, σε διαταραχή των σιελογόνων αδένων ή στο ότι αναπνέετε πάντα από το στόμα αντί από τη μύτη.
  • Προϊόντα καπνού. Τα προϊόντα καπνού, όπως τα τσιγάρα ή τα πούρα, λερώνουν τα δόντια και θέτουν τον οργανισμό σε κίνδυνο για πλήθος ασθενειών και συμβάλλουν και  στην πρόκληση κακής αναπνοής.
  • Η γενική κατάσταση υγείας. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι σύμπτωμα οποιασδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις. Επισκεφθείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση νόσων όπως:


Αναπνευστική λοίμωξη
Λοίμωξη της μύτης, της τραχείας ή των πνευμόνων
Χρόνια βρογχίτιδα
Χρόνια ιγμορίτιδα
Διαβήτης
Γαστρεντερική διαταραχή
Διαταραχή του ήπατος ή των νεφρών

Πώς διαγιγνώσκεται η κακοσμία του στόματος;

Οι οδοντίατροι συχνά διαγιγνώσκουν την κακοσμία του στόματος βασιζόμενοι στο ιστορικό του ατόμου και στην οσμή του στόματος κατά την κλινική εξέταση. Ελέγχεται ολόκληρο το στόμα για να διαπιστωθεί αν μπορεί να βρεθεί κάποια αιτία, όπως  αυτές που προαναφέρθηκαν.

Ποια είναι η θεραπεία για την κακοσμία του στόματος;

Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από την αιτία της πάθησης και για αυτό το λόγο προτείνονται τα ακόλουθα βασικά βήματα :

  • Τήρηση καλής στοματικής υγιεινής με τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος. Βουρτσίζετε, παράλληλα και τη γλώσσα, τα μάγουλα και τον ουρανίσκο του στόματός σας. Τα περισσότερα βακτήρια της κακοσμίας του στόματος ζουν στη γλώσσα, οπότε το βούρτσισμα ή το ξύσιμο της γλώσσας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αναπνοή σας.
  • Ένας περιοδοντικός καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και της πέτρας ή της πλάκας που έχει συσσωρευτεί και προκαλεί φλεγμονή στη γραμμή των ούλων.
  • Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα κατάλληλο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.
  • Διάγνωση και η θεραπεία μιας υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης της γενικής υγείας μπορεί να σας απαλλάξει από την κακοσμία του στόματος.
  • Εάν έχετε οδοντοστοιχία, βγάλτε την το βράδυ και καθαρίστε την εντελώς πριν την ξαναβάλετε στο στόμα σας
  • Σταματήστε το κάπνισμα. Θα έχετε καλύτερη μυρωδιά στην αναπνοή σας και ένα υγιέστερο σώμα συνολικά.
  • Διατηρήστε τη ροή του σάλιου σας τρώγοντας υγιεινές τροφές που σας κάνουν να μασάτε. Τα καρότα και τα μήλα απαιτούν πολύ σάλιο. Μπορείτε επίσης να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Τέλος, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας σε τακτική βάση. Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα όπως ασθένειες των ούλων, λοιμώξεις και ξηροστομία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες