Νέα έρευνα του Yale University, αναφέρει ότι θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα- όπως μανιτάρια, φασόλια και σπόρους- ενδεχομένως συμβάλλει στην επιβίωση βακτηρίου που προκαλεί καρκίνο.

Η ουσία EGT, είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα βακτήρια από οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι προθάλαμος πολλών νόσων και προκαλεί λοιμώξεις. Τα ευρήματα μπορεί να δώσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση διαφόρων λοιμωδών νόσων.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ελεύθερες ρίζες για την εξουδετέρωση βλαβερών βακτηρίων αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στον οργανισμό- οξειδωτικό στρες.

Ως αντίδραση, βακτήρια μπορεί να χρησιμοποιούν αντιοξειδωτικά μόρια για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την επιβίωσή τους.

Παρά την έρευνα δεκαετιών, τα μόρια που χρησιμοποιούνται από ορισμένα βακτήρια για να προστατεύονται από τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό παραμένουν μυστήριο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cell.

Ερευνητές του Yale Microbial Sciences Institute ανακάλυψαν ότι βακτήρια θρέφονται με τη θρεπτική ουσία EGT η οποία συμβάλλει στην επιβίωσή τους. Στην περίπτωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού το βακτήριο χρησιμοποιεί τη θρεπτική ουσία για να ανταγωνιστεί με επιτυχία για επιβίωση στους ιστούς.

Η Σταυρούλα Χάτζιου επίκουρη καθηγήτρια στο Yale, δήλωσε ενθουσιασμένη που η ομάδα της ανακάλυψε μη συμβατικό μηχανισμό που δίνει την ευκαιρία σε βακτήρια να αντέξουν το οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Επειδή η πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για την πρόσληψη EGT συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της αντίστοιχης  στα ανθρωπινά κύτταρα οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να αναπτυχθεί για την καταστολή της πρόσληψης της ουσίας από τα βακτήρια.

Τα ανθρώπινα κύτταρα επίσης προσλαμβάνουν διατροφικό EGT το οποίο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και συνδέεται ευρέως με την πρόληψη νόσων.

Μειωμένα επίπεδα EGT έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές, καρδιαγγειακές και αυτοάνοσες διαταραχές, υποδεικνύοντας οτι η κατανάλωση της ουσίας από τα βακτήρια είναι πιθανό να έχει σημαντικές εφαρμογές στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λ. Βιλδιρίδη: Η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει το σύνολο των προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία
Μπορούμε να μάθουμε να αναπνέουμε πιο σωστά;
ECDC: Κρούσματα σιγκέλλωσης σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες - Πού αποδίδονται