Η αναμνηστική δόση αν και δεν οδηγεί σε υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων συγκριτικά με την βασική ανοσοποίηση κατά του SARS-CoV-2, οδηγεί εντούτοις σε περισσότερη ανθεκτική αντισωματική απόκριση. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η ανθεκτικότητα των αντισωμάτων IgG είναι υψηλότερη μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό κατά του κορωνοιού από ό,τι μετά τη βασική ανοσοποίηση με εμβόλια mRNA.

Οι τίτλοι αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που έχει μελετηθεί καλά στην περίπτωση των εμβολίων κατά του κορωνοιού.

Για να αποσαφηνιστεί το κατά πόσον οι αντιδράσεις των αντισωμάτων μετά τη βασική ανοσοποίηση με εμβόλια mRNA κατά του SARS-CoV-2 διαφέρουν από εκείνες μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Samuel M. Ailsworth από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville των ΗΠΑ, αξιολόγησαν δείγματα από εμβολιασμένα άτομα.

Εξέτασαν συγκεκριμένα τα επίπεδα αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G (IgG) 117 πανεπιστημιακών υπαλλήλων μεταξύ 7 και 150 ημερών μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό και τα συνέκριναν με εκείνα 228 υπαλλήλων μετά τον βασικό εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

Οι εθελοντές είχαν κάνει είτε το εμβόλιο Comirnaty® της Biontech/Pfizer με βάση το mRNA είτε το παρασκεύασμα Spikevax® της Moderna.

Ορισμένοι είχαν δώσει δείγματα τόσο μετά τον βασικό εμβολιασμό όσο και μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τώρα τα αποτελέσματα στο επιστημονικό περιοδικό "Annals of Allergy Asthma & Immunology".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα επίπεδα IgG από την έβδομη έως την 31η ημέρα δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων.

Εντούτοις, οι τίτλοι αντισωμάτων παρέμειναν αυξημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την αναμνηστική δόση - ανεξάρτητα από προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοιό, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς γύρω από το Ailsworth επισημαίνουν, ωστόσο, ότι στη μελέτη τους δεν εξέτασαν την ικανότητα δέσμευσης των αντισωμάτων σε νέες παραλλαγές του ιού.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών θα μπορούσε να ακυρώσει την πρόσθετη προστατευτική επίδραση της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των αντισωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια