Σειρά θεμάτων που είχαν τεθεί εις γνώση του Υπουργείου Υγείας από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς επαναφέρει σήμερα στη συνάντηση που έχει με την ηγεσία του Υπουργείου το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Στα θέματα που θα αναλυθούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο χρονικός καταμερισμός του προϋπολογισμού στις περιφέρειες, η αναμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις, η αύξηση του προϋπολογισμού με απώτερο στόχο το μονοψήφιο clawback. 

Αναλυτικότερα στα υπό συζήτηση θέματα είναι τα εξής:

1. Χρονικός καταμερισμός του προϋπολογισμού ανά κατηγορία δαπάνης, ανά Διοικητική Περιφέρεια, ανά εβδομάδα του έτους, πέραν του οποίου θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν σε Δημόσιες δομές και να μην επιβαρύνονται οι ιδιώτες πάροχοι υγείας. Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι έχει προταθεί σημαντικά κονδύλια του προϋπολογισμού να διατίθενται σε δύο χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο (επιστροφή από διακοπές, άνοιγμα σχολείων κ.λπ), αλλά και την περίοδο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Εκτιμάται ότι σε αυτές τις δύο περιόδους μπορεί να εκτελείται ακόμη και το 50% των διαγνωστικών εξετάσεων του έτους.

2. Καταλογισμός του claw back ανά κατηγορία δαπάνης ανά Διοικητική Περιφέρεια. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έχει γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο η ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης της Αθήνας αλλά και γενικότερα πόλεων, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά κέντρα.

3. Αύξηση του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του 2022 μετά και την πρόσφατη προσθήκη των 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει στα 482 εκατ. ευρώ -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας- και θα είναι κατά 15 εκατ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021. Με τη νέα αυτή προσθήκη, εκτιμάται ότι το clawback θα πέσει κάτω από το 30% και ειδικά για το Δεκέμβριο θα κυμανθεί στο 26% με 27%.
Υπενθυμίζεται ότι πριν την προσθήκη των 30 εκατ. ευρώ, η δαπάνη ήταν 467 εκατ. ευρώ και το clawback στο 35%. Οι συνολικές υποβολές για το έτος (2022) υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 640 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος για το 2023 είναι το clawback  να είναι μονοψήφιο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ (στα 482 εκατ ευρώ). Πράγμα που μάλλον απίθανο φαίνεται, ενώ ακούγεται εντόνως ότι πιθανόν να υπάρξει μια επιπλέον ενίσχυση της δαπάνης περί των 30 εκατ. ευρώ.

4. Real time έλεγχος διενέργειας εξετάσεων.
Την ώρα δηλαδή που κάνει την εξέταση ο ασθενής, να ελέγχεται τόσο αυτός, όσο και ο πάροχος που την πραγματοποιεί.

5. Κατηγοριοποίηση συνταγογράφησης
Η συνταγογράφηση χωρίζεται σε 6 ενότητες

  • Προληπτικές εξετάσεις (άνευ Rebate & claw back)
  • Εξετάσεις προαθλητικού ελέγχου (άνευ Rebate & claw back)
  • Εξετάσεις Post Covid (άνευ Rebate & claw back) Ταμείο
  • Εξετάσεις Long Covid (άνευ Rebate & claw back)
  • Χρόνια νοσήματα
  • Διαγνωστική Διερεύνηση

6. Κανόνες  και Έλεγχος Συνταγογράφησης

Η συνταγογράφηση πρέπει να διέπεται από κανόνες που θα ελέγχουν αφ’ ενός την άσκοπη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά συγχρόνως δεν θα εμποδίζουν τον θεράποντα ιατρό τεκμηριωμένα να τελέσει το κλινικό έργο του. Στο πλαίσιο αυτό, ασκούνται πιέσεις να εφαρμόζονται και τα 86 πρωτόκολλα που βρίσκονται στο σύστημα. 
Μαθαίνουμε δε ότι λίγο πριν το τέλος της χρονιάς είχε μεταξύ άλλων επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο για την καρδιακή ανεπάρκεια και τη στεφανιαία νόσο, ήταν έτοιμο το πρωτόκολλο των αρρυθμιών, ενώ είχε  ξεκινήσει η διαμόρφωση του πρωτοκόλλου για τις περικαρδίτιδες κ.λπ.

7. Συνυπευθυνότητα Claw Back

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη κάλυψης του προϋπολογισμού του πέραν του 5% Claw back, πάνω από το οποίο η ανάληψη της ευθύνης από τον πάροχο δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη του claw back το 2024.

8. Αμοιβή ιατρών για Διαγνωστικές εξετάσεις (Απεικονιστικές- Βιοπαθολογικές).
Μαθαίνουμε ότι έχει ζητηθεί να υπάρχει αμοιβή της τάξεως των 10 ευρώ. 

9. Αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ μετά από εισήγηση των Επιστημονικών Εταιρειών και Επαγγελματικών Ενώσεων ανά ειδικότητα.
Οι οποίες επιστημονικά τις γράφουν ενώ χρηματοδούνταν στο ΦΕΚ της αποζημίωσης

10. Εξορθολογισμός συμμετοχής ασφαλισμένου.
Σήμερα η συμμετοχή του ασφαλισμένου  είναι οριζόντια στο 15%. Ομως από τη στιγμή που τα κονδύλια για την υγεία είναι περιορισμένα, αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, μαθαίνουμε ότι έχει προταθεί η κλιμακωτή συμμετοχή του ασφαλισμένου ανάλογα και με τα εισοδηματικά του κριτήρια. 

Σιωπηλή παράταση στην εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων

Ο νόμος ο οποίος εφαρμόζεται από 1/1/2023 ορίζει από τη στιγμή που τα ιατρικά μηχανήματα δεν καλύπτουν κάποια ποιοτικά κριτήρια δεν θα υπάρχει και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε ότι θα δοθεί σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του νόμου 6 μηνών, ενώ το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ έχει ζητήσει 1 χρόνο. 

Συνολικά, η πρόταση είναι ότι για τα ποιοτικά κριτήρια είναι απαραίτητο να υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή των αντίστοιχων επιστημονικών ενώσεων και ενώσεων ακτινολόγων. Ζητήθηκε η αναβολή της εφαρμογής του μέτρου για ένα χρόνο και επανεξέταση των παραμέτρων της απόφασης, βάσει των ισχυόντων επιστημονικών δεδομένων / διεθνών οδηγιών και πρακτικών. Οπως μαθαίνουμε αρκετά εργαστήρια έχουν σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι εταιρείες που τους έχουν δώσει τα μηχανήματα  δεν τους έχουν παραδώσει -σε σημαντικό ποσοστό- τις σχετικές πιστοποιήσεις, ενώ σε αρκετά  μηχανήματα που έχει γίνει αναβάθμιση δεν υπάρχει αντίστοιχη πιστοποίηση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα