Τα μάτια δεν ξέρουμε αν είναι όντως ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά το πρόσωπο μπορεί σίγουρα να γίνει ο καθρέφτης της υγείας μας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ας δούμε μερικά περίεργα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή και τι σημαίνουν.

Ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα ή χείλη

Τις περισσότερες φορές είναι σημάδι αφυδάτωσης. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο διαβήτης, αλλά θα παρατηρήσετε και άλλα σημάδια σε αυτές τις περιπτώσεις. Άλλα σημάδια του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν αίσθημα κρύου, αύξηση βάρους και κόπωση. Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνουρία και θολή όραση.

Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Οι ανεπιθύμητες τρίχες, ιδιαίτερα κατά μήκος του πηγουνιού και του άνω χείλους, θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας ορμονικής ανισορροπίας κατά την οποία τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών είναι αυξημένα. Η πάθηση επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές είναι απλώς θέμα κληρονομικότητας.

Μαλακές, κίτρινες κηλίδες στα βλέφαρα

Ονομάζονται ξανθελάσματα και είναι γεμάτα με χοληστερόλη. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Medical Principles and Practice διαπίστωσε ότι τα άτομα με ξανθέλασμα είχαν υψηλότερο ΔΜΣ και συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, θέτοντας έτσι τον οργανισμό σε μεγάλο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Σακούλες ματιών και πρήξιμο

Τις περισσότερες φορές είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ύπνο σας, ποσοτικά ή ποιοτικά. Για παράδειγμα, οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα που πάσχουν από άπνοια ύπνου. Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Ασυμμετρία προσώπου

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκεφαλικού. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η μία πλευρά του προσώπου σας είναι μουδιασμένη ή να αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να χαμογελάσετε πλήρως. Ή μπορεί να έχετε πρόβλημα να μιλήσετε. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα.

Εξανθήματα και κηλίδες

Ορισμένα πεπτικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα. Ομάδες κόκκινων εξογκωμάτων που φαγουρίζουν θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το σώμα αντιδρά στη γλουτένη. Ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στα ζυγωματικά και πάνω από την μύτη μπορεί να είναι σημάδι λύκου, μιας ακόμα αυτοάνοσης νόσου. Οι αλλεργίες, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή, καθώς και ορισμένες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα στο πρόσωπο.

Καινούριες ελιές

Οι περισσότερες ελιές στο δέρμα συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Αλλά για να είστε ασφαλείς, τυχόν νέες κρεατοελιές ή ελιές με ακανόνιστο σχήμα θα πρέπει να ελέγχονται από τον δερματολόγο σας. Υπάρχει πιθανότητα να είναι καρκίνος του δέρματος, άρα καλό είναι να μην παίζουμε με αυτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας