Ο βαθύς διαλογισμός θα μπορούσε να ωφελεί την υγεία του εντέρου-όμως χρειάζεται πολύς διαλογισμός μακροχρόνια, αναφέρει νέα έρευνα.
Βουδιστές μοναχοί στο Θιβέτ φαίνεται πως έχουν εντερικό μικροβίωμα που διαφέρει πολύ από των άλλων που ζουν κοντά τους.
Αυτές οι αλλαγές προηγουμένως συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και καρδιοπάθειας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τακτικός βαθύς διαλογισμός για ορισμένα χρόνια φαίνεται πως ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα και βελτιώνει την υγεία, δήλωσαν ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό General Psychiatry.

Ο διαλογισμός πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος, χρήση ουσιών, μετατραυματικό στρες και διατροφικές διαταραχές, καθώς και στον χρόνιο πόνο.

Για να διαπιστώσουν αν ο διαλογισμός εχει βαθύτερη επίδραση στην υγεία, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων 37 Bουδιστών μοναχών από 3 θιβετιανούς ναούς καθώς και 19 ανθρώπων που ζούσαν κοντά.

Οι μοναχοί χρησιμοποιούν μια μορφή διαλογισμού που προέρχεται από την Ayurveda. Εκαναν διαλογισμό τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα, για 3 έως 3 χρόνια.

Δείγματα κοπράνων έδειξαν οτι τα έντερα των μοναχών ήταν σημαντικά εμπλουτισμένα με διάφορα στελέχη βακτηρίων.
Ο ερευνητής Dr. Jinghong Chen του Shanghai Mental Health Center στην Κίνα, δήλωσε ότι συλλογικά, αρκετά βακτήρια που εμπλούτισαν το εντερικό μικροβίωμα στην ομάδα διαλογισμού, έχουν συνδεθεί με την ανακούφιση από την ψυχική νόσο, υποδεικνύοντας ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει ορισμένα βακτήρια που ενδεχομένως έχουν ρόλο στην ψυχική υγεία.

Ανάλυση έδειξε ότι τα μικρόβια θα μπορούσαν να επηρεάζουν επίπεδα φλεγμονής και μεταβολισμό, σημείωσε η ερευνητική ομάδα.
Επιπλέον, δείγματα αίματος αποκάλυψαν ότι δείκτες χοληστερόλης ήταν σημαντικά χαμηλότεροι στους μοναχούς σε σχέση με τους γείτονές τους.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού στην υγεία.

Πηγές:
General Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα