Απομακρύνονται από τις προνοιακές δομές επαγγελματίες, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν πρόσφατα αυτοψία στην "Κιβωτό του Κόσμου".

Πρόκειται για 120 κοινωνικούς λειτουργούς, βρεφοκόμους και νοσηλευτές, οι οποίοι απέτυχαν στον διαγωνισμό πρόσληψης μόνιμου προσωπικού του ΑΣΕΠ, έπειτα από οκτώ χρόνια εργασίας.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του προσωπικού των δημόσιων προνοιακών δομών, στις 8.30 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, οι δημόσιες δομές υπολειτουργούν, λόγω του ελάχιστου προσωπικού, με αποτέλεσμα - εκτός των άλλων - να υπάρχει και καθυστέρηση στις υιοθεσίες, το 60% των οποίων γίνονται μέσω των συγκεκριμένων μονάδων.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως, στους επικουρικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι οποίοι είχαν αποτύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ανανεώθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι συμβάσεις έως και το τέλος του 2023.

Για τα 120 άτομα που απομακρύνονται, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως, το πόσο απαραίτητοι είναι, προκύπτει και από το ότι κλήθηκαν πρόσφατα να επισκεφθούν τις μονάδες φιλοξενίας της "Κιβωτού του Κόσμου" και να υποβάλουν σχετική έκθεση στις αρμόδιες αρχές.

"Οι τραγικές καταστάσεις με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στις ΜΚΟ προνοιακές μονάδες που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από το Κράτος, από δωρεές, από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Δημόσιων Προνοιακών Μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση", τονίζει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Από την Ομοσπονδία σημειώνεται πως στη διαχείριση της πανδημίας και παρά τις ελλείψεις, οι δημόσιες προνοιακές μονάδες τα κατάφεραν και δεν υπήρξε διασπορά του ιού, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές μονάδες, όπου υπήρξε τεράστια διασπορά με τραγικά αποτελέσματα.

"Εάν είχε προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό στις Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Παίδων και λειτουργούσαν οι δομές που υπάρχουν σε πλήρη ανάπτυξη, θα είχαμε αποφύγει τη φιλοξενία δεκάδων εγκαταλελειμμένων παιδιών στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επί μακρόν με εισαγγελική εντολή", αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας. 

Όπως σημειώνει, εάν υπήρχε περισσότερο προσωπικό στις προνοιακές μονάδες ενηλίκων, δεν θα υπήρχε λίστα αναμονής για φιλοξενία άνω του ενός. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το κόστος φιλοξενίας σε ιδιωτικές μονάδες είναι δυσβάσταχτο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας