Νέοι, οι οποίοι πιστεύουν πως μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο από τα συμβατικά τσιγάρα και να διακόψουν την καπνιστική συνήθεια, είναι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων θερμαινόμενου καπνού στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από προεκτύπωση έρευνας, η οποία θα δημοσιευτεί στην επιστημονική έκδοση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τη μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, υπογράφουν ο καθηγητής Βιοστατιστικής Δημοσθένης Παναγιωτάκος, ο διατροφολόγος Μιχαήλ Γεωργούλης, η βιοστατιστικολόγος Μέλπω Καπετανστρατάκη και ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού έχουν εισαχθεί στην παγκόσμια αγορά ως ασφαλέστερα συστήματα παροχής νικοτίνης. Υπάρχει, ωστόσο, σκεπτικισμός σχετικά με τη σύνδεσή τους με το κάπνισμα και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Στόχοι της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση του επιπολασμού, των προτύπων και των καθοριστικών παραγόντων της χρήσης τους στην Ελλάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1.044 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών, τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία από τον ελληνικό γενικό πληθυσμό. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν, μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο, με βάση τις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο, σχετικά με τις καπνιστικές τους συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τα ιατρικά τους δεδομένα.

Το 16,2% των συμμετεχόντων απάντησαν πως χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, τα οποία είναι ελαφρώς πιο διαδεδομένα στους άνδρες (17,2%), σε σύγκριση με τις γυναίκες (15,2%) και σημαντικά πιο διαδεδομένη σε άτομα κάτω των 40 ετών (21,3%) σε σύγκριση με τους άνω των 40 ετών (11,3%).

Οι περισσότεροι χρήστες των εν λόγω προϊόντων (72,8%) είναι σημερινοί καπνιστές, το 13% πρώην καπνιστές, ενώ το 14,2% δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.

Μεταξύ των χρηστών, το 60,6% χρησιμοποιεί προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, το 30,2% χρησιμοποεί ηλεκτρονικό τσιγάρο και προϊόντα θερμαινόμενου καπνού παράλληλα με συμβατικά τσιγάρα, ενώ το 56,9% ξεκίνησαν τη χρήση των εναλλακτικών αυτών προϊόντων σε ηλικία κάτω των 25 ετών.

Η συντακτική ομάδα επισημαίνει πως, από τα ευρήματα, προκύπτει μία τάση χρήσης σε νεαρότερη ηλικία, ενώ υπάρχει συσχέτιση με την απασχόληση των χρηστών, το εάν είναι πρώην ή νυν καπνιστής και εάν έχει υιοθετήσει μία δυτικού τύπου δίαιτα. Έχουν, δε, την πεποίθηση ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά προϊόντα καπνού και πως μπορούν να τους βοηθήσουν να διακόψουν την καπνιστική συνήθεια.

Τα εναλλακτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό με τον συμβατικό καπνό, είναι αρκετά δημοφιλή στους νέους και επίσης απευθύνονται σε ένα μικρό κλάσμα μη καπνιστών.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]