Ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κάθονται και πάλι στα θρανία και ενημερώνονται από τους γιατρούς τους για την φύση της ασθένειας που αντιμετωπίζουν, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, θέματα διατροφής και ό,τι άλλο τους απασχολεί, στο πλαίσιο του Σχολείου Ασθενών. Η πρωτοβουλία της Γ' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με τον δεύτερο κύκλο σεμιναρίων, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του πρώτου, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο για την καρδιακή ανεπάρκεια και την κολπική μαρμαρυγή.

Τα σεμινάρια ξεκινούν την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου στο Κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα εξελιχθούν σε τρεις ενότητες:

  • 25 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου: Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια - Στεφανιαία νόσος - Υπερλιπιδαιμία.
  • 15 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου: Καρδιακή ανεπάρκεια - Συναφείς μυοκαρδιοπάθειες - Αιφνίδιος θάνατος.
  • 15 Μαρτίου και 22 Μαρτίου: Κολπική μαρμαρυγή - Εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και παρότι η εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής είναι σημαντική, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές. Η εκπαίδευση των ασθενών μπορεί να προσθέσει πολλά οφέλη στη θεραπεία, την αποφυγή κινδύνων και την συμμόρφωση.

Στο σχολείο των καρδιολογικών ασθενών, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα και κυρίως τον χρόνο  να λύσει  απορίες, να πάρει  ωφέλιμες κατευθύνσεις, να αναπτύξει  κοινωνικότητα με άλλους ασθενείς, που  αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα,  αλλά και με το   ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής. Ταυτόχρονα, οι  φροντιστές των ασθενών που έχουν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία, είναι σκόπιμο να τους συνοδεύουν, ώστε να γνωρίζουν ποιά είναι η βέλτιστη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλειο Βασιλικό, διευθυντή της Γ΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής του ΑΠΘ, που διοργανώνει τα σεμινάρια, η σύγχρονη θεραπευτική πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία γιατρού και ασθενή και  οι θεραπευτικές αποφάσεις να προκύπτουν μέσα από βαθειά κατανόηση και επικοινωνία.

"Αυτήν την δυνατότητα δίνει το σχολείο των καρδιολογικών ασθενών. Ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε στους ασθενείς μας σπάνια είναι αρκετός τόσο για εμάς  όσο και για τους ίδιους. Θέλουμε ασθενείς που μπορούν να εκφράσουν απορίες, που απαιτούν αξιόπιστες απαντήσεις, που γίνονται συνοδοιπόροι στην αντιμετώπιση της ασθένειας, γιατί αυτό πραγματικά  είμαστε", δηλώνει ο κ. Βασιλικός απευθύνοντας κάλεσμα στους καρδιολογικούς ασθενείς να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, από τα οποία μόνον ωφελημένοι θα είναι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα