Όταν αναφερόμαστε στη χοληστερόλη, μιλάμε για "καλή" και για "κακή". Αυτοί οι προσδιορισμοί αναφέρονται στην HDL και στην LDL χοληστερόλη αντίστοιχα.

Η HDL χοληστερόλη αφαιρεί την επιβλαβή κακή χοληστερόλη από εκεί που δεν ανήκει. Τα υψηλά επίπεδα HDL μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά τα χαμηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τι κάνει την HDL χοληστερόλη τόσο καλή;

Η HDL είναι συντομογραφία για το "λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας". Κάθε κομμάτι χοληστερόλης HDL είναι μια μικροσκοπική σταγόνα που αποτελείται από ένα χείλος λιποπρωτεΐνης που περιβάλλει ένα κέντρο χοληστερόλης. Το σωματίδιο της χοληστερόλης HDL είναι πυκνότερο σε σύγκριση με άλλους τύπους σωματιδίων χοληστερόλης. Η χοληστερόλη δεν είναι καθόλου κακή. Στην πραγματικότητα, είναι ένα απαραίτητο λίπος. Παρέχει σταθερότητα σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.

Για να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, η χοληστερόλη πρέπει να μεταφερθεί από βοηθητικά μόρια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Κάθε λιποπρωτεΐνη έχει τις δικές της προτιμήσεις για τη χοληστερόλη και η καθεμία δρα διαφορετικά με τη χοληστερόλη που μεταφέρει.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η HDL χοληστερόλη μπορεί να δράσει με διάφορους χρήσιμους τρόπους που τείνουν να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων:

  • Καθαρίζει και αφαιρεί την LDL χοληστερόλη.
  • Ανακυκλώνει την LDL χοληστερόλη μεταφέροντάς την στο ήπαρ όπου μπορεί να υποβληθεί σε επανεπεξεργασία.
  • Καθαρίζει το εσωτερικό τοίχωμα (ενδοθήλιο) των αιμοφόρων αγγείων. Η βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, η οποία προκαλεί καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Τι μπορώ να κάνω εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης μου είναι χαμηλό;

Άσκηση: Η αερόβια άσκηση για 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL. Αλλά μην ξεχνάτε και την γυμναστική με βάρη ή αντιστάσεις, που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Κόψτε το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου μειώνει την HDL και η διακοπή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά της.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Εκτός από τη βελτίωση των επιπέδων HDL, η αποφυγή της παχυσαρκίας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης.

Επειδή πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια, η χοληστερόλη δεν είναι το παν. Τα άτομα με φυσιολογική HDL χοληστερόλη μπορεί να έχουν καρδιακή νόσο. Και τα άτομα με χαμηλά επίπεδα HDL μπορούν να έχουν υγιή καρδιά. Συνολικά, ωστόσο, τα άτομα που έχουν χαμηλή HDL χοληστερόλη θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από τα άτομα με υψηλά επίπεδα HDL.

Οι ειδικοί συνιστούν παρακολούθηση δοκιμών χοληστερόλης κάθε πέντε χρόνια για τους περισσότερους ανθρώπους. Άτομα με μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων ή που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να χρειάζονται συχνότερες εξετάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου