Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη ζουν με χρόνιο πόνο ή και άλλα σωματικά συμπτώματα. Και δεν είναι "στο μυαλό μας", δυστυχώς. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αληθινές, βιολογικές αλλαγές στον οργανισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.

Επειδή αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν με πολλές παθήσεις, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να μη λάβουν ποτέ βοήθεια για αυτά. Δεν συνειδητοποιούν ότι τα σωματικά τους προβλήματα μπορεί να οφείλονται στην ψυχική τους ασθένεια - και πολλές φορές άλλα σωματικά προβλήματα που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα είναι επίσης - έστω εν μέρει - αποτελέσματα της κατάθλιψης. Για παράδειγμα: Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να κοιμάται πολύ λίγες ώρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή λόγω έλλειψης ενέργειας, και όλα τα κακά που μπορεί να φέρει αυτό. Παράλληλα, αυτές οι σωματικές αλλαγές μπορούν να εντείνουν την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη φαίνεται να σχετίζεται με την κακή λειτουργία των οδών που συνδέουν τις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται συναισθηματικές πληροφορίες. Μερικά από αυτά τα δίκτυα επεξεργάζονται επίσης πληροφορίες για την αίσθηση του σωματικού πόνου. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πόνο διαφορετικά από άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, οποιοδήποτε είδος χρόνιου πόνου μπορεί να επιδεινωθεί.

Οι πονοκέφαλοι είναι αρκετά συχνοί σε ασθενείς με κατάθλιψη. Αν υποφέρατε ήδη από πονοκεφάλους ή ημικρανίες, μπορεί η κατάσταση να γίνει χειρότερη. Άλλοι πόνοι που αναφέρονται είναι πόνος στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, καθώς και πόνος στο στήθος. Αν ο πόνος είναι χρόνιος, μάλλον είναι σημάδι άλλου προβλήματος, αλλά η κατάθλιψη μπορεί να κάνει χειρότερη την ενόχληση.

Μεγάλο κομμάτι ασθενών αναφέρει πεπτικά προβλήματα. Μπορεί να αισθάνεστε ανακάτεμα ή ναυτία. Μπορεί να έχετε διάρροια ή να έχετε δυσκοιλιότητα συχνά. Είναι σύνηθες να χάνετε την όρεξή σας ή να τρώτε υπερβολικά αν παλεύετε με την κατάθλιψη - και η περισσότερη προσοχή στη διατροφή είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους και βάρος. Σε άλλους συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και καταλήγουν να τρώνε περισσότερο, παίρνοντας κιλά.

Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν σωματικά συμπτώματα: Μην υποθέτετε ότι θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα μοτίβα.

Μερικές φορές, η θεραπεία της κατάθλιψής σας - με ψυχοθεραπεία, φάρμακα ή και τα δύο - θα είναι και η λήξη των σωματικών σας συμπτωμάτων. Τα φάρμακα για την κατάθλιψη ενισχύουν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα δίκτυα των νευρικών κυττάρων σας για να επικοινωνούν, κάνοντάς τα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Μπορεί όμως να χρειαστείτε και κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα φάρμακο κατά του άγχους, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα