Γενικότερη τάση προς την εξάρτηση, έχουν τα άτομα που εμφανίζουν συμπεριφορές εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addictive behaviors reports και υπογράφεται από τους Deon Tullett - PradoRapson Gomez και Jo Doley (Ομοσπονδιακό και Πανεπιστήμια Βικτώρια της Αυστραλίας) και τον Βασίλειο Σταυρόπουλο, από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, εκφράζεται ανησυχία, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις κατάχρησης ή προβληματικής χρήσης τους, οι οποίες μοιάζουν με συμπεριφορικούς εθισμούς και εθισμούς σε ουσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εισαχθεί ο όρος "εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", μία κατάσταση η οποία χρειάζεται διευκρινίσεις σχετικά με τον ορισμό, την αξιολόγηση και τη συσχέτισή της με άλλους εθισμούς.

Η μελέτη - εξηγούν - είχε ως στόχο να προωθήσει τη γνώση σχετικά με τη δομή των συμπτωμάτων του εθισμού στα social media και να διερευνήσει τη συσχέτισή τους με εθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το παιχνίδι, τον τζόγο, το αλκοόλ, το κάπνισμα, την κατάχρηση ναρκωτικών, το σεξ, των αγορών, της χρήσης του Διαδικτύου και της άσκησης.

Διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 968 ενηλίκων, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τις εμπειρίες τους ως προς τον εθισμό στα social media και αξιολογήθηκαν με βάση την κλίμακα Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS).

Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε τρία διαφορετικά προφίλ χρηστών, με βάση τη σοβαρότητα της εξάρτησης, οι οποίες ορίστηκαν ως "χαμηλός", "μέτριος" και "υψηλός" κίνδυνος. Οι συμμετέχοντες που ταξινομήθηκαν ως "υψηλού κινδύνου", έδειξαν σημαντικά πιο συμβατές συμπεριφορές με τον εθισμό στο Διαδίκτυο, στον τζόγο, στα παιχνίδια, στο σεξ και στα ψώνια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η επιστημονική ομάδα τονίζει πως ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μία ενιαία κατάσταση, αμφισβητώντας τη διάκριση μεταξύ τεχνολογικών και συμπεριφορικών εθισμών.

Σημειώνουν πως η αξιολόγηση των ατόμων που παρουσιάζουν εθισμό, καθώς και προσπάθεια πρόληψης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη παράλληλης τάσης για άλλους εθισμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα