Σε απεργία καλεί την Παρασκευή τους οδοντιάτρους της χώρας η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Διοργανώνει, δε, συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στις  11.30 το πρωί της ίδιας ημέρας στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό τη διεκδίκηση και επίλυση θεσμικών αιτημάτων, που αφορούν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.

Οι οδοντίατροι  διεκδικούν :

  • Την ακύρωση της ισοπέδωσης των συντάξεων των υγειονομικών και την εξίσωσή τους με αυτές των άλλων επιστημόνων. Είναι γνωστή σε όλους η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι υγειονομικοί με συντάξεις 800 ευρώ μικτών, ύστερα από 40 χρόνια εργασίας!
  • Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές επαγγελματίες μητέρες Υγειονομικούς. Η μειωμένη χορήγηση του επιδόματος αυτού (μόλις 200 ευρώ) τον μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας). Απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στο ύψος του κατώτερου μισθού, δηλ. στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών.
  • Την ικανοποίηση σειράς θεσμικών αιτημάτων, που αποσκοπούν στην εργασιακή στήριξη, προστασία και ελάφρυνση των συνθηκών άσκησης του λειτουργήματος των Υγειονομικών, με πρωτεύον αίτημα την άρση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για φέτος .

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης "Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τον κλάδο των  υγειονομικών ο οποίος  στην περίοδο της πανδημίας στήριξε και ενδυνάμωσε το σύστημα Υγείας. Τα αιτήματά μας αυτά έχουν διατυπωθεί  κατ' επανάληψη και έχουν αποτυπωθεί στην από 22 Νοεμβρίου 2022 επίσημη Ανακοίνωση των Προέδρων όλων των Υγειονομικών Συλλόγων, δίχως καμιά ανταπόκριση όμως", κατέληξε ο κ. Δεβλιώτης.

Η γενική γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου αναφερόμενη στα αιτήματα του κλάδου χαρακτήρισε μεταξύ άλλων "άδικη την αντιμετώπιση των νέων μητέρων Οδοντιάτρων που οδηγεί σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας. Ζητούμε ξεκάθαρη αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες".

Οι Οδοντίατροι ζητούν να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία για τους Υγειονομικούς. Όπως αναφέρουν η υποχρέωση αυτή της πολιτείας, απορρέει από την καταγεγραμμένη δέσμευσή της για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η εκλογίκευση και επαναφορά των απολεσθέντων της οφειλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο