Κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία ενός ανθρώπου αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να βγει συμπέρασμα της προγνωστικής επίδρασης.

Ερευνητές του Massachusetts General Hospital (MGH) και του University of California, ανέλυσαν πληροφορίες 8.250 ενηλίκων άνω των 65 ετών. Εντός 4 ετών από την αρχική συνέντευξη 22% είχαν πεθάνει. Προγνωστικές μέθοδοι με τεχνητή νοημοσύνη -LASSO –επέλεξεαν από 183 πιθανούς κοινωνικούς προγνωστικούς παράγοντες και αποκάλυψαν 8 που προέβλεπαν τον θάνατο εντός 4 ετών.

Φτωχή καθαρότητα γειτονιάς, χαμηλός έλεγχος όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, συνάντηση με παιδιά λιγότερο από μια φορά το χρόνο, όχι εργασία επι πληρωμή, όχι ενεργοί με παιδιά, όχι εθελοντισμός, αίσθημα μοναξιάς και το να αντιμετωπίζονται με λιγότερη ευγένεια ή σεβασμό.

Ο Sachin J. Shah,του Harvard Medical School, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική ζωή είναι το ίδιο σημαντική με τις παθήσεις.

Από τα στοιχεία αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο 10 ερωτήσεων που χρησιμοποιεί την ηλικία, το φύλο και κοινωνικά χαρακτηριστικά για την πρόβλεψη της μακροζωίας. Η νέα έρευνα επίσης προβάλλει άλλα σημαντικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους, όπως το να ζουν ανεξάρτητα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]