Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι σημείο των καιρών. Είναι όμως ένα πρόβλημα που αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, θα απλωθεί και θα οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλέον προβλήματα. Το στρες ούτως ή άλλως μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αλλά όταν μπλέκεται με τον ύπνο μας, οι σωματικές επιπτώσεις αρχίζουν να επιταχύνουν.

Το μακροχρόνιο στρες καταπονεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο περνούν τα χρόνια, αλλά ο κακός ή λιγοστός ύπνος επηρεάζει κάθε άποψη της υγείας μας, από τη λειτουργία της καρδιάς μέχρι τον εγκέφαλό μας. Συνεπώς, αυτές είναι μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίσουμε να έχουμε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου αλλά και πώς να μη μείνουμε ξύπνιοι ως το ξημέρωμα όταν το στρες ταράξει τον ύπνο μας.

Πώς να αποφύγετε το άγχος τη νύχτα

Διαλογισμός: Ακόμα και αν δεν σας αρέσει ως κόνσεπτ, μπορείτε να δοκιμάσετε να καθίσετε για λίγη ώρα με τα μάτια κλειστά και να αδειάσετε όσο μπορείτε το κεφάλι σας, χωρίς έξτρα προσπάθειες για οπτικοποίηση. Το σημαντικό είναι να καταφέρετε να αδειάσετε το μυαλό σας από μόνοι σας, χωρίς τη βοήθεια κάποιας οθόνης ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας.

Γυμναστική, αλλά από πριν: Η γυμναστική ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να φέρει υπερένταση και δεν είναι καλή ιδέα. Αλλά μια απογευματινή προπόνηση είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να πέσετε πιο εύκολα στο κρεβάτι σε φυσιολογική ώρα.

Κάντε έναν μικρό προγραμματισμό: Το κόλπο εδώ πολύ απλό. Μπορείτε να ετοιμάστε μια μικρή λίστα με τα πρώτα πράγματα που έχετε να κάνετε το πρωί, ή μπορείτε να προετοιμάσετε το πρωινό σας. Δίνετε στο μυαλό σας την πολύ ωραία και ασφαλή πεποίθηση ότι έχετε ξεμπερδέψει ήδη με αυριανές ευθύνες.

Χαλαρωτικές δραστηριότητες: Ένα ντους πάντα μπορεί να βοηθήσει. Ένα βιβλίο, λίγη χαλαρωτική μουσική. Μια καλή ιδέα, επίσης, είναι το ημερολόγιο για να καταγράφετε εκεί τις σκέψεις σας στο τέλος της ημέρας και να μην αρχίζει το αναμάσημα μόλις σβήσουν τα φώτα.

Πώς να επιστρέψετε στον ύπνο αν σας ξυπνήσει το άγχος

Αν το άγχος είναι τόσο έντονο, μπορεί να σας ξυπνήσει μέσα στη μέση της νύχτας και να το κάνει πολύ δύσκολο να ξανακοιμηθείτε. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ψυχολογικά, όπως η επίμονη ανησυχία, αλλά και σωματικά (για παράδειγμα μυϊκή ένταση). Τι μπορείτε να κάνετε αν συμβεί αυτό;

Μην κοιτάξετε το ρολόι

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, το να κοιτάτε το ρολόι δεν θα σας βοηθήσει. Στη χειρότερη θα έχει περάσει λίγη ώρα βασανιστικά αργά, και στην ακόμα χειρότερη θα έχει περάσει η μισή νύχτα και εσείς δεν θα έχετε κλείσει μάτι. (Ναι, δεν υπάρχει θετική έκβαση.) Δώστε προσοχή στον ύπνο και όχι στην ώρα.

Μην κοιτάξετε ούτε το κινητό

Αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε ξανά, αποφύγετε να ελέγχετε το κινητό σας στο κρεβάτι. Οι εικόνες και οι πληροφορίες δεν θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, και είναι πολύ πιθανό να διαταράξουν περισσότερο την ποιότητα του ύπνου σας.

Σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό

Αν νιώσετε ότι απλά δεν πρόκειται να σας πάρει ο ύπνος, τότε μη μείνετε στο κρεβάτι με τις σκέψεις σας. Σηκωθείτε και κάντε κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας χαλαρώσει. Διαβάστε λίγες σελίδες από ένα βιβλίο ή κάντε μερικές ασκήσεις αναπνοής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]