Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ο γιατρός είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους ανθρώπους που έχουν σχέση με την υγεία: Το χρώμα της επαγγελματικής ενδυμασίας είναι καθοριστικό για το αν ένας γιατρός γίνεται αντιληπτός από τους ασθενείς ως ενσυναίσθητος, αξιόπιστος και ικανός.

Ποια επιρροή έχει το χρώμα της ιατρικής ρόμπας στο πώς αντιλαμβάνονται οι ασθενείς έναν επαγγελματία Yγείας και ποιες ιδιότητες του αποδίδουν; Σε μια μικρή μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές διερεύνησαν αυτό το ερώτημα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Surgery".

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι επιστήμονες παρουσίασαν σε 113 ασθενείς και επισκέπτες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, τέσσερις φωτογραφίες, η καθεμία, ανδρικών και γυναικείων μοντέλων που φορούσαν ιατρική ενδυμασία στα χρώματα γαλάζιο, ναυτικό μπλε, πράσινο και μαύρο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να επιλέξουν τα άτομα που ταυτίζονταν περισσότερο με το επάγγελμα του χειρουργού. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιον θεωρούσαν περισσότερο και ποιον λιγότερο ενημερωμένο, καταρτισμένο, αξιόπιστο και στοργικό.

Το μπλε έχει θετική χροιά

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι τα άτομα με τις πράσινες ρόμπες είναι χειρουργοί, ακολουθούμενοι από εκείνους με τις γαλάζιες στολές. Μόνο πέντε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα συνέδεσαν την πράσινη εμφάνιση με κάποιον φροντιστή. Συνολικά, εκείνοι που φορούσαν μπλε ρούχα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αξιοπιστία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Και τους αποδόθηκαν επίσης τα πιο θετικά χαρακτηριστικά. Διαφορές στις απαντήσεις, ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων, εντοπίστηκαν μόνο στο θέμα της αξιοπιστίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 30 ετών θεώρησε τα πράσινα και μπλε ρούχα ως τα λιγότερο αξιόπιστα.

Η μαύρη ενδυμασία, τέλος,συνδέονταν συχνότερα από τους ασθενείς και τους επισκέπτες με αρνητικές ιδιότητες άσχετο αν την ρόμπα με αυτό το χρώμα την φορούσε άνδρας ή γυναίκα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ένιωθαν περισσότερο ότι τους θύμιζε τη στολή ενός νεκροθάφτη ή μια ρόμπα θανάτου παρά ιατρικό προσωπικό.

Για τους συγγραφείς της μελέτης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρώμα των ρούχων επηρεάζει τη σχέση γιατρού-ασθενούς. Όποιος φοράει μαύρο θα μπορούσε επομένως να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της θεραπείας, λένε. Ευτυχώς, το χρώμα της ρόμπας του γιατρού μπορεί να αλλάξει γρήγορα αν χρειαστεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγές:
JAMA Surgery

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση