Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει την απώλεια νευρώνων και τη δημιουργία πλακών που είναι προάγγελος της νόσου Alzheimer, έδειξε έρευνα σε ποντικούς.

Η Shannon Macauley υου Wake Forest University School of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να επιταχύνει τον παθολογικό ''καταρράκτη'' της νόσου στα πρώτα στάδια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέθοδο χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ για 10 εβδομάδες, στις οποίες οι ποντικοί είχαν την επιλογή να πιούν νερό ή αλκοόλ.

Στη συνέχεια εξέτασαν πώς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επηρέαζε την υγιή εγκεφαλική λειτουργία και συμπεριφορά. Εξέτασαν επίσης αν άλλαζε την πορεία της νόσου που συνδεόταν με τα αρχικά στάδια του Alzheimer.

Η έρευνα ανακάλυψε αυξήσεις στην ατροφία του εγκεφάλου και αυξημένο αριθμό αμυλοειδών πλακών, περιλαμβανομένου μεγαλύτερου αριθμού μικρότερων πλακών. Αυτό πιθανόν θα προετοίμαζε κάποιοςν για αυξημένο πολλαπλασιασμό πλακών στο μέλλον.

Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν ότι οξεία απόσυρση από το αλκοόλ αύξανε τα επίπεδα βήτα αμυλοειδών.

Η Macauley προηγουμένως είχε δείξει ότι αυξημένο σάκχαρο αύξανε τις βητα αμυλοειδείς και τις πλάκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προκαλούσε αύξηση του σακχάρου και δεικτών της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου2 και καρδιαγγειακής νόσου εκτός από τη νόσο Alzheimer.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, επίσης άλλαζε συμπεριφορές σχετικές με το άγχος και την κατάθλιψη.

Η Macauley δήλωσε ότι τα προκλινικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη. Η κατανάλωση μπορεί να είναι τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Όμως τα αποτελέσματα ερευνών σε πειραματόζωα συχνά είναι διαφορετικά από τα αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurobiology of Disease.

Πηγές:
Neurobiology of Disease.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα