Τα πράσα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδιαίτερα σε  καμφερόλη. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά και ενδεχομένως μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες  και άλλα οφέλη στην υγεία.

Οριστικές αποδείξεις για αυτά τα οφέλη στην υγεία θα εξαρτηθούν από μελλοντικές έρευνες σε ανθρώπους,

Αλλα οφέλη στην υγεία περιλαμβάνουν:

Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου

Ο καρκίνος του προστάτη, στομάχου, παχέος εντέρου και οισοφάγου είναι πιο σπάνιος σε όσους καταναλώνουν πολύ σκόρδο, κρεμμύδια και πράσα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά των πράσων επιδιορθώνουν το DNA που έχει υποστεί βλάβη. Πολλές έρευνες ανακάλυψαν ενδείξεις για μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο. Μια ανάλυση 16 ερευνών ανακάλυψε ότι όλα τα λαχανικά της οικογένειας στην οποία ανήκουν τα πράσα προφέρουν αυτά τα οφέλη στην υγεία.

Δυνατά οστά

Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που μπορεί πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν σχέση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Κ και πιο πυκνών οστών, που οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων. Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη έχει εγκριθεί η χρήση της βιταμίνης Κ στην οστεοπόρωση.

Υγιή μάτια

Τα πράσα περιέχουν  λουτείνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια. Αυτές οι ουσίες- γνωστές ως καροτενοειδή- μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Ελεγχος βάρους

Τα πράσα είναι χαμηλά σε θερμίδες, έχουν πολλές φυτικές ίνες και μηδενικά λιπαρά. Ένα φλιτζάνι πράσα περιέχει περίπου 54 θερμίδες.

Επειδή τα πράσα έχουν χαμηλές θερμίδες μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος ελέγχου του βάρους. Το νερό και οι ίνες στα πράσα μπορεί να δώσουν το αίσθημα κορεσμού, επομένως κάποιος είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Τα πράσα επίσης προσθέτουν γεύση σε τροφές και κάνουν ευχάριστα τα υγιεινά πιάτα.

Επίσης, ενδεχομένως μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύουν τον εγκέφαλο και καταπολεμούν λοιμώξεις.

Εκτός από βιταμίνη Κ, τα πράσα επίσης περιέχουν μαγγάνιο, χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη C και Β6.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις