Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα παγκοσμίως. Τώρα, μια μετα-ανάλυση με περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες από 16 χώρες δείχνει ότι περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των παιδιών και των εφήβων έχουν ήδη διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Τα κορίτσια επηρεάζονται ιδιαίτερα συχνά, όπως αναφέρουν ερευνητές στο JAMA Pediatrics.

"Μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και μια διατροφική διαταραχή δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν αναπτύσσουν απαραίτητα όλα τα παιδιά και οι έφηβοι με μειωμένες διατροφικές συνήθειες διατροφική διαταραχή αργότερα", λένε ο José Francisco López-Gil του Κέντρου Υγείας και Κοινωνικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα στην Κουένκα της Ισπανίας και οι συνάδελφοί του.

Ωστόσο, μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής στη νεαρή ενήλικη ζωή. "Ως εκ τούτου, αυτοί οι υψηλοί αριθμοί είναι ανησυχητικοί και υπογραμμίζουν την ανάγκη να εφαρμοστούν επειγόντως στρατηγικές για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών", προσθέτουν.

Διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά δεν σημαίνει πάντα διατροφική διαταραχή

Το 2019, 14 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν διατροφική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων. Η παρούσα μετα-ανάλυση εξέτασε το ποσοστό της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-18 ετών.

Ο López-Gil και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 32 μελέτες με συνολικά 63.181 συμμετέχοντες από 16 χώρες. Ως μέθοδος διαλογής για διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο SCOFF, που αποτελείται από 5 ερωτήσεις που στοχεύουν στα τυπικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών.

Τα κορίτσια επηρεάζονται συχνότερα - τα αγόρια ενδεχομένως συχνά δεν αναγνωρίζονται

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν ότι το 22,36% των παιδιών και των εφήβων είχαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Τα κορίτσια επηρεάστηκαν σημαντικά συχνότερα από τα αγόρια: Ενώ το 30,03% από αυτά εμφάνισαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, το ποσοστό για τα αγόρια ήταν 16,98%.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στα κορίτσια, γι 'αυτό και οι μελέτες συνήθως επικεντρώνονται στο γυναικείο φύλο. Ωστόσο, θεωρείται επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να υποτιμηθεί στα αγόρια. "Τα αγόρια συχνά δεν μιλούν για τέτοια προβλήματα, καθώς οι διατροφικές διαταραχές στην αντίληψη της κοινωνίας επηρεάζουν κυρίως τα κορίτσια", γράφουν οι συγγραφείς.

Η παχυσαρκία στους νέους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη

Η μετα-ανάλυση έδειξε επίσης ότι η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά αυξήθηκε με την ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). "Η εφηβεία αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής", γράφουν ο López-Gil και οι συν-συγγραφείς του. "Και οι νέοι με παχυσαρκία συχνά αποκτούν διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος".

Η γνώση της έκτασης των διαταραγμένων διατροφικών προτύπων και του επιπολασμού τους σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, καταλήγουν.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας