Δεν γνωρίζετε τις τιμές σας

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας ενημερώνουν τον γιατρό για τα λιπίδια στο αίμα σας. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα συνδέονται με αρτηριοσκλήρυνση που μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τιμές περιλαμβάνουν τη χοληστερόλη LDL και  HDL και τα τριγλυκερίδια. Αν κατανοήσετε πού βρίσκονται οι τιμές και τι μπορεί να τις επηρεάσει μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να βοηθηθείτε να τις ρυθμίσετε.

Δεν εξετάζεστε

Οι μη φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης δεν προκαλούν συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να τις ελέγχετε.

Αν βρείτε οτι υπάρχει πρόβλημα, η διατροφή, αλλαγές του τρόπου ζωής και φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Αν τα επίπεδα, μετά από εξέταση, είναι εκτός φυσιολογικού εύρους, ο γιατρός θα τα παρακολουθεί στενά για να διαπιστώσει αν χρειάζεται αγωγή.

Δεν ασκείστε

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ελέγχου της χοληστερόλης σας. Δεν χρειάζεται να τρέχετε Μαραθώνιο-μπορείτε για 40 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα να επιλέξετε περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορό. Ασκήσεις με αντιστάσεις ενδεχομένως μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Κάθεστε πολύ

Η καθιστική ζωή συνδέεται με την παχυσαρκία, την καρδιοπάθεια και την υπέρταση. Μειώνει την καλή χοληστερόλη και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Αυτό ισχύει ακόμα και αν ασκείστε τακτικά. Αν εργάζεστε σε γραφείο μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε 30 λεπτά.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της ‘’καλής’’ χοληστερόλης, που σημαίνει ότι διατηρείτε περισσότερη από την ‘’κακιά’’. Και αυτό συνδέεται με την υπέρταση, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να συμβάλλει στην προστασία των αρτηριών. Αν δεν καπνίζετε βάλτε τα δυνατά σας για να μένετε μακριά από το παθητικό κάπνισμα.

Αγνοείτε τα κιλά σας

Το υπερβάλλον βάρος, ιδιαίτερα το λίπος γύρω από τα μέση, μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη LDL και να μειώσει την HDL. Αν χάσετε το 10% του βάρους σας θα μπορούσατε να βοηθήσετε τις τιμές σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Καταναλώνετε πολλά κορεσμένα λιπαρά

Αυτά προέρχονται από το χοιρινό, το βόειο κρέας, το αρνί και τα γαλακτοκομία με πλήρη λιπαρά. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη LDL. Βοηθητικό θα μπορούσε να είναι να αποβάλλετε το εμφανές λίπος από το κρέας και να καταναλώνετε γιαούρτια και γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Αν η LDL είναι υψηλή δεν θα πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο από το 6% των θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά.

Καταναλώνετε πολλά τρανς λιπαρά

Περιέχονται σε τηγανιτές τροφές, γλυκά, πίτσα ντόνατς, μάφινς, μπισκότα και πολλές προσυσκευασμένες τροφές. Αυξάνουν  τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μειώνουν της καλής. Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων για να περιορίσετε τα τρανς λιπαρά. Να τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Αποκλείετε από τη διατροφή σας όλα τα λίπη

Δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαπτικά. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα και τα τρανς με τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, τα οποία περιέχονται στον σολομό, τη ρέγγα, την πέστροφα, το αβοκάντο, τις ελιές, τα καρυδιά και το ελαιόλαδο. Σιγουρευτείτε ότι δεν ξεπερνάτε το 30% των καθημερινών θερμίδων σας από τα λιπαρά.

Αγνοείτε τις φυτικές ίνες

Υπάρχουν δυο είδη φυτικών ινών. Διαλυτές που διαλύονται στο νερό και αδιάλυτες που δεν διαλύονται. Και οι δυο είναι καλές για την υγεία της καρδιάς αλλά ιδιαίτερα οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη μείωση των επίπεδων LDL χοληστερόλης. Προσθέστε τις στη διατροφή σας με ένα μπολ βρώμης το πρωί ή  με φρούτα, όσπρια ή λαχανικά.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Αν το παρακάνετε με την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να έχετε μη φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Οι άντρες δεν θα πρέπει να πίνουν πάνω από 2 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες ένα. Αν μείνετε σε αυτά ενδεχομένως μπορεί και να αυξήσετε τη χοληστερόλη HDL.

Αγνοείτε άλλες παθήσεις

Είναι σημαντικό να καταλάβετε και να αντιμετωπίσετε παθήσεις που συνδέονται με μη φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης, όπως υπέρταση, διαβήτη, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο και υποθυρεοειδισμό. Αν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις και τη ρυθμίζετε καλά, ενδεχομένως θα βοηθήσετε και τις τιμές σας.

Ορισμένες φορές παραλείπετε τα φάρμακά σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τυχόν συνταγές. Αν ξεχάσετε να πάρετε το φάρμακό σας μην προσπαθήσετε να αναπληρώσετε δόσεις λαμβάνοντας περισσότερη την επόμενη φορά. Μπορεί να μη δρα με τον τρόπο που θα έπρεπε ή μπορεί να σας φέρει ζαλάδα ή αδιαθεσία. Πείτε στον γιατρό για φάρμακα που ήδη παίρνετε. Ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν λαμβάνονται την ίδια ώρα με άλλα φάρμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;
Είχε δίκιο ο Έλον Μασκ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας;