Ερευνητές του  Indiana University School of Medicine, ανέπτυξαν με επιτυχία εξέταση αίματος για το άγχος. Η εξέταση εξετάζει βιοδείκτες που μπορούν να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν αντικειμενικά τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει άγχος, τη σοβαρότητα του τρέχοντος άγχους και ποιες θεραπείες θα μπορούσαν καλύτερα να το αντιμετωπίσουν.

Η εξέταση αναπτύσσεται για ευρύτερη χρήση από γιατρούς της MindX Sciences.

Ο Alexander Niculescu, θέλησε να διαπιστώσει αν η προσέγγισή του, του εντοπισμού βιοδεικτών στο αίμα θα μπορούσε να βοηθήσει να ταιριάξει ανθρώπους με υπάρχοντα φάρμακα που θα δρουν καλύτερα και δεν θα είναι εθιστικά.

Η έρευνα έγινε σε 3 ομάδες. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε εξέταση αίματος κάθε 3-6 μήνες ή όταν συνέβαινε νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Εξετάζοντας δείκτες RNA στο αίμα οι ερευνητές θα μπορούσαν να εντοπίσουν την κατάσταση ενός ασθενούς όσον αφορά το άγχος του και να την ταιριάζουν με φάρμακα και διατροφικά, δείχνοντας πόσο αποτελεσματικές θα ήταν διαφορετικές επιλογές με βάση τη βιολογία των συμμετεχόντων.

Ο Niculescu δήλωσε ότι το να υπάρχει κάτι αντικειμενικό, όπως αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε την τρέχουσα κατάσταση κάποιου και τον μελλοντικό του κίνδυνο και τις επιλογές θεραπείας που ταιριάζουν στο προφίλ του είναι πολύ σημαντικό για τη βοήθεια ανθρώπων.

Οι βιοδείκτες ενός ανθρώπου μπορούν επίσης να αλλάξουν με τον καιρό. Ο Niculescu δήλωσε ότι η εξέταση μπορεί να βοηθήσει να αξιολογηθεί ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να αναπτύξει υψηλότερα επίπεδα άγχους στο μέλλον και πώς άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το άγχος- όπως ορμονικές αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι η νέα εξέταση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις αίματος στις οποίες τον οδήγησε η έρευνά του, δίνοντας πιο ολοκληρωμένη άποψη της ψυχικής υγείας κάποιου και του κινδύνου για μελλοντικές ανησυχίες.

Οι ερευνητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν  την εξέταση για την ανάπτυξη νέων αγωγών για το άγχος, που θα είναι πιο στοχευμένες σε ατομικούς βιοδείκτες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα