Ανθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα φρούτα και λαχανικά, ενδεχομένως μπορεί να εμφανίσουν λιγότερα σημάδια πλακών και πρωτεΐνης Ταυ που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer στον εγκέφαλό τους, αναφέρει έρευνα του Rush University.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology, και περιέλαβε 581 ανθρώπους μέσης ηλικίας 84 ετών.

Εδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή με πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαζί με φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, όσπρια, ξηρούς καρπούς ενδεχομένως μπορεί να έχουν λιγότερες αμυλοειδείς πλάκες και Ταυ στον εγκέφαλο.

Η έρευνα εξέτασε συμμετέχοντες που ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή  και διατροφή MIND.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά θάνατον για την εξέλιξη της έρευνας. Τους ζητήθηκε να συμπληρώνουν σε ετήσια βάση ερωτηματολόγια σχετικά με την ποσότητα τροφών που κατανάλωναν σε διάφορες κατηγορίες.

Πέθαναν κατά μέσον όρο 7 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Λίγο πριν τον θάνατό τους, το 39% από αυτούς είχε διαγνωστεί με άνοια. Όταν εξετάστηκαν μετά θάνατον, το 66% πληρούσε τα κριτήρια για νόσο Alzheimer.

Μετά από αυτοψίες, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μεγαλύτερο σκορ όσον αφορά την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής είχαν μέτριες ποσότητες πλακών και Ταυ στον εγκέφαλο, παρόμοιες με το να είναι κατά 18 χρόνια νεότεροι σε σχέση με όσους είχαν το χαμηλότερο σκορ.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν το μεγαλύτερο σκορ στη διατροφή MIND είχαν μέσες ποσότητες Ταυ και πλακών παρόμοιες με το να είναι 12 χρόνια νεότεροι σε σχέση με όσους είχαν το χαμηλότερο σκορ.

Πηγές:
Neurology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο