Η κακή τεχνική άρσης ή μεταφοράς βαρέων αντικειμένων αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα παρουσίας πόνου στη μέση, στα πόδια και στα χέρια σας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επιφέρει οξύ τραυματισμό στην πλάτη και να προκαλέσει δυσμενείς, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Μέσω της εφαρμογής ορισμένων τεχνικών, μπορείτε να μάθετε να σηκώνετε βάρος με σωστό τρόπο- και έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Τεχνικές ασφαλούς ανύψωσης βαρέων αντικειμένων

Συγκρατήστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας, κρατώντας μία απόσταση μεταξύ των ποδιών σας. Όταν σηκώνετε ένα αντικείμενο, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει ένα συγκεκριμένο άνοιγμα ανάμεσα στα πόδια σας, με σκοπό την εξασφάλιση μίας ευρείας, σταθερής βάσης. Η ιδανική απόσταση μεταξύ των δύο ποδιών ισούται με το εύρος των ώμων σας.

Λυγίστε τα γόνατά σας και κρατήστε τα μπράτσα κοντά στον κορμό του σώματός σας. Διατηρείστε ευθεία τη σπονδυλική σας στήλη και σφίξτε τους κοιλιακούς σας μυς.

Σηκώστε το αντικείμενο, στηριζόμενοι στα πόδια σας. Τα πόδια έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη σε σύγκριση με τους μυς της μέσης.

Κάντε μικρά βήματα και στρέψτε το βλέμμα σας ελαφρώς προς τα επάνω.

Ο κορμός δεν πρέπει να περιστρέφεται κατά την ανύψωση, τη μεταφορά ή την τοποθέτηση συγκεκριμένου φορτίου. Εάν χρειαστεί να μετακινήσετε ένα αντικείμενο, αποφύγετε να στρίψετε τη μέση σας.

Η μύτη, οι ώμοι, οι γοφοί και τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.

Καταφύγετε στη χρήση μηχανικών μέσων (π.χ. καρότσια), όταν το αντικείμενο είναι πολύ βαρύ. Είναι πιο ασφαλές να σπρώχνετε ένα αντικείμενο παρά να το τραβάτε.

Κάντε συχνά διαλείμματα.

Εάν πρόκειται για πολύ βαρύ φορτίο, ζητήστε άμεσα βοήθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]