Ο πόνος - ειδικά όταν είναι χρόνιος, όπως σε περιπτώσεις αρθρίτιδας - είναι κάτι που μπορεί να χαλάσει εντελώς το καθημερινό μας πρόγραμμα. Ακόμα και αν έχουμε σηκωθεί από το κρεβάτι με όλη την καλή διάθεση να έχουμε μια παραγωγική ημέρα, αυτή η καλή διάθεση μάλλον θα "μολυνθεί" σύντομα από την αίσθηση του πόνου. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην το σκεφτόμαστε όλη την ημέρα;

Μην πιέζετε, μην σπρώχνετε ή τρυπάτε

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να κάνουν ένα βαθύ μασάζ ιστών ή να πάρουν μια μπάλα του τένις επί τόπου για να τους βοηθήσει να απαλλαχθούν από τον πόνο. Αν και αυτό μπορεί να προσφέρει ανακούφιση βραχυπρόθεσμα, δεν θα αλλάξει απαραίτητα την κατάσταση του πόνου μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε μορφή χειρωνακτικής θεραπείας θα πρέπει να θεωρείται ως βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, όπως η φαρμακευτική αγωγή. Το να πιέζετε μια επώδυνη περιοχή εστιάζει το νευρικό σας σύστημα σε αυτήν την περιοχή, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία μακροπρόθεσμα.

Όσο μεγαλύτερη η κίνηση, τόσο το καλύτερο

Οι μεμονωμένες κινήσεις - χρησιμοποιώντας ορισμένα μέρη του σώματος - μπορούν να επιδεινώσουν περισσότερο τον πόνο επειδή η εστίαση στρέφεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του νευρικού συστήματος. Αντίθετα, εισάγετε κίνηση που εστιάζει σε ολόκληρο το σώμα σας. Η γιόγκα, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Για εκείνους που τους αρέσει να σηκώνουν βάρη, προτιμήστε τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος αντί για ασκήσεις που απομονώνουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, όπως οι κάμψεις δικεφάλων και οι πιέσεις ώμων. Μόλις ο πόνος υποχωρήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να επαναφέρετε πιο συγκεκριμένες κινήσεις και άλλες μορφές άσκησης.

Μην το συζητάτε συνέχεια

Είναι σημαντικό να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με την οικογένεια και τους φίλους σας – ειδικά αν ο πόνος προκαλεί συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης –  αλλά αν το αναφέρετε συνεχώς, ο εγκέφαλός σας θα εστιάζει όλο και περισσότερο εκεί. Μακροπρόθεσμα, ο πόνος (και το παράπονο για τον πόνο) θα γίνουν καθημερινότητα, και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφεύγουμε. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην θεωρείτε τον πόνο αναγκαστικά ως κάτι αρνητικό. Είναι μια δυσάρεστη αίσθηση, αλλά συχνά υπάρχει για κάποιο λόγο: Μήπως έχετε καιρό να γυμναστείτε; Μήπως ήρθε η ώρα να κλείσετε εκείνο το ραντεβού στον γιατρό που αναβάλλατε;

Μη φοβάστε να ασκηθείτε

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι η άσκηση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά στην πραγματικότητα, η τακτική ήπια άσκηση θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Θα βελτιώσει επίσης τη ροή του αίματος στην περιοχή, καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει στη διαδικασία της επούλωσης.

Προσπαθήστε να περάσετε καλά

Ακόμα και αν χρειαστεί να πιέσετε τον εαυτό σας στην αρχή, προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα. Η σεροτονίνη που θα παραχθεί από αυτές τις όμορφες και αστείες στιγμές θα σας βοηθήσει αρκετά να μην σκέφτεστε τον πόνο σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα