Ανθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης ενδεχομένως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και χειρότερη ανάρρωση από αυτό.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology, έδειξε ότι το 18% αυτών που είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με 14% αυτών που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης πριν το εγκεφαλικό είχαν αυξημένο κατά 46% κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κατάθλιψη.

Οσο αυξάνονταν τα συμπτώματα τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος για εγκεφαλικό.

Ερευνητές του University of Galway χρησιμοποίησαν στοιχεία 26.000 ενηλίκων από την έρευνα INTERSTROKE.
Περισσότεροι από 13,.000 υπέστησαν εγκεφαλικό. Οι ερευνητές τους ταίριαξαν με 13.000 που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό και είχαν παρόμοια ηλικία, φύλο και φυλή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που ανέφεραν τουλάχιστον 5 συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 54% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν είχαν συμπτώματα. Οσοι ανέφεραν 3-4 συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι ανέφεραν 1 ή 2 συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι άνθρωποι που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν σοβαρό εγκεφαλικό. Ηταν όμως πιο πιθανό να έχουν χειρότερο αποτέλεσμα ένα μήνα μετά. Ενας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογήθηκαν μόνο στην έναρξη της έρευνας.

Πηγές:
Neurology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα