Οι επιστήμονες αναβίωσαν έναν ιό «ζόμπι» που λένε ότι πέρασε σχεδόν 50.000 χρόνια παγωμένος στον μόνιμο πάγο- μέρος  έρευνας που εντοπίζει αρκετούς πρόσφατα ανακαλυφθέντες ιούς που έχουν παγώσει υπογείως για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Για να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους που ενέχουν οι παγωμένοι ιοί, ο Jean-Michel Claverie,  εξέτασε δείγματα εδάφους που ελήφθησαν από το μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας  σε αναζήτηση αυτού που περιγράφει ως «ιούς ζόμπι».

Ο μόνιμος πάγος μπορεί να βρεθεί στην ξηρά και κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες σπάνια ανεβαίνουν πάνω από το μηδέν. Βρίσκεται συχνά στην Αρκτική, τη Γροιλανδία, την Αλάσκα, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο μόνιμος πάγος της Αρκτικής, ένα παγωμένο στρώμα εδάφους, λιώνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, λένε οι επιστήμονες, δυνητικά ξυπνώντας ιούς που ήταν αδρανείς εδώ και χιλιετίες.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Claverie και την ομάδα του τον Φεβρουάριο έδειξε ότι συλλέχθηκαν αρχαίοι ιοί από δείγματα μόνιμου παγετού της Σιβηρίας.

Βρήκαν ότι το παλαιότερο από τα στελέχη του ιού – που συλλέχθηκε από δείγμα εδάφους στον πυθμένα μιας υπόγειας λίμνης – ήταν σχεδόν 48.500 ετών.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από το στομάχι των υπολειμμάτων μαμούθ ήταν 27.000 ετών.

Το 2014, ο Claverie και η ομάδα του αναζωογόνησαν έναν ιό από το μόνιμο πάγο που ήταν αδρανής για 30.000 χρόνια, εισάγοντάς τον σε καλλιεργημένα κύτταρα. Μελέτησε έναν ιό που στόχευε μόνο μονοκύτταρες αμοιβάδες ως μέτρο ασφαλείας.

Το επόμενο έτος, το 2015, επανέλαβε το πείραμα με διαφορετικό τύπο ιού.

Στην τελευταία του έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου, ο Claverie και η ομάδα του απομόνωσαν διάφορα στελέχη αρχαίων ιών από επτά τοποθεσίες στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία στελέχη ανήκαν σε πέντε οικογένειες ιών επιπλέον των δύο που είχε αναβιώσει νωρίτερα.

Θα μπορούσαν οι αποψυγμένοι αρχαίοι ιοί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία;

Σύμφωνα με τον Claverie, οι ιοί που παραμένουν μολυσματικοί μετά την ψύξη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ιοί που μολύνουν τις αμοιβάδες είναι εφεδρικοί για όλους τους άλλους ιούς που θα μπορούσαν να βρίσκονται στον μόνιμο πάγο.

«Μπορεί κανείς εύλογα να συμπεράνει ότι πολλοί άλλοι ευκαρυωτικοί ιοί μπορεί επίσης να παραμείνουν μολυσματικοί σε παρόμοιες συνθήκες», αναφέρει η μελέτη.

«Βλέπουμε τα ίχνη πολλών άλλων ιών», είπε στο CNN. «Γνωρίζουμε λοιπόν ότι είναι εκεί. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι ακόμα ζωντανοί. Αλλά το σκεπτικό μας είναι ότι εάν οι ιοί της αμοιβάδας είναι ακόμα ζωντανοί, δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο οι άλλοι ιοί δεν θα είναι ακόμα ζωντανοί και ικανοί να μολύνουν τους δικούς τους ξενιστές».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024