Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο υπομονετικοί, μερικοί από εμάς... όχι και τόσο. Και επειδή η έλλειψη υπομονής μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά απότομη συμπεριφορά, είναι καλή ιδέα να μάθουμε πώς να γίνουμε πιο ψύχραιμοι και υπομονετικοί.

Αποδεχείτε τα συναισθήματά σας (ακόμα και τα αρνητικά)

Για αρχή, όταν αντιμετωπίζετε μια απογοητευτική κατάσταση, κάντε λίγη ενδοσκόπηση. Όταν νιώσετε ότι αρχίζετε να απογοητεύεστε, καταγράψτε τα συναισθήματά σας, τι σας προκαλεί, ακόμα και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι είστε σε μεγαλύτερη ένταση λόγω κάποιου άλλου συμβάντος. Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε πώς το εννοούμε: Πείτε ότι περιμένετε το λεωφορείο και αργεί. Αυτό μπορεί να σας εκνευρίσει, αλλά γιατί; Επειδή ήδη νιώθετε ότι έχετε αργήσει; Επειδή ανυπομονείτε να φτάσετε στον προορισμό σας; Πολλές φορές, τα συναισθήματά μας δεν έχουν να κάνουν με τη στιγμή που διανύουμε - η στιγμή είναι μονάχα η αφορμή για να ξεσπάσουμε.

Διαμορφώστε ξανά την εμπειρία

Κάντε μια επανεκτίμηση της κατάστασης, προσπαθώντας να δείτε την εμπειρία σας από διαφορετική σκοπιά. Ξανά, στο παράδειγμα με το λεωφορείο: Αν σας εκνευρίζει το γεγονός ότι πρέπει να περιμένετε για τόση ώρα, μπορεί ταυτόχρονα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ακούσετε λίγη μουσική ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο με κάποιον φίλο. Αντί για ανυπομονησία και εκνευρισμό, μπορεί να βρείτε ευγνωμοσύνη για τον έξτρα χρόνο.

Μην ξεχνάτε ότι σε βάθος χρόνου τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά

Και μην ξεχνάτε τους δικούς σας μακροπρόθεσμους στόχους. Οι ενοχλήσεις του σήμερα μπορεί να φαίνονται μεγάλες, αλλά ξεχνιούνται εύκολα. Ειδικά αν ξέρουμε ότι δουλεύουμε για να χτίσουμε κάτι, για να πετύχουμε έναν στόχο που έχουμε βάλει, θα είναι πιο εύκολο να μην επηρεαζόμαστε. Άρα, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε τους στόχους αυτούς.

Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για στρεσογόνες καταστάσεις

Μια άλλη στρατηγική για να κρατήσετε μακριά την ανυπομονησία είναι να προστατεύσετε το μέλλον της ημέρας σας, ώστε να μην βρεθείτε σε μια επιβαρυντική κατάσταση. Προφανώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά το σωστό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει με αυτό. Μην γεμίζετε τις εργάσιμες ημέρες σας με συναντήσεις που δεν θα σας αφήσουν χρόνο για να πάρετε μια ανάσα.

Εξασκήστε στρατηγικές αντιμετώπισης

Από τον διαλογισμό μέχρι τις ασκήσεις αναπνοής και το τρέξιμο, δοκιμάστε διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους για να καταλάβετε ποιες λειτουργούν καλύτερα για εσάς όταν γίνεστε ανυπόμονοι. Η κλασική συμβουλή να μετράτε μέχρι το 10 πριν μιλήσετε σε μια έντονη κατάσταση λειτουργεί πραγματικά και μπορεί να σας σώσει σε άβολες καταστάσεις.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Το να είστε συγκεκριμένοι είναι το κλειδί για τον επιτυχημένο καθορισμό στόχων, επομένως αποφασίστε ποιες πτυχές της ζωής σας απαιτούν περισσότερη υπομονή και παρακολουθήστε αν βελτιώνεστε ή όχι. Το να κρατάτε ημερολόγιο θα σας βοηθήσει με αυτό.

Ξεκινήστε από τα μικρά και μείνετε αφοσιωμένοι

Ξεκινήστε με μικρούς στόχους που είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν, όπως το να περιμένετε στην ουρά στο σούπερ μάρκετ ή στο ΑΤΜ χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας. Μην ξεκινήσετε, ας πούμε, προσπαθώντας να διαχειριστείτε έναν καυγά με αγαπημένο σας πρόσωπο. Μην περιμένετε επίσης να γίνει μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευ. Κοράκη στην ημερίδα του iatronet.gr: Σε αναμονή υλοποίησης του Μητρώου Βιοϊατρικής έρευνας
Πόσο αυξήθηκε το burnout των γιατρών στην πανδημία
Οι χοροί λάτιν μπορούν να δώσουν ζωή στους εορτασμούς και να ενισχύσουν την υγεία