Περισσότερο μαγνήσιο στην καθημερινή διατροφή οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου καθώς κάποιος μεγαλώνει, αναφέρουν ερευνητές του Australian National University.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως σπανάκι και ξηροί καρποί, θα μπορούσε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα σε περισσότερους από 6.000 νοητικά υγιείς συμμετέχοντες στη Βρετανία, ηλικίας 40 έως 73 ετών, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου καθημερινά ενδεχομένως έχουν ηλικία εγκεφάλου που είναι περίπου κατά ένα χρόνο μικρότερη όταν φτάνουν στα 55, σε σύγκριση με κάποιον που έχει φυσιολογική πρόσληψη μαγνησίου 350 mg την ημέρα.

Ο Khawlah Alateeq, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι αύξηση 41% στην πρόσληψη μαγνησίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που συνδέεται με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή καθυστέρηση έναρξης της άνοιας αργότερα.

Η Dr. Erin Walsh, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής υψηλής σε μαγνήσιο και τον ρόλο στην προαγωγή καλής εγκεφαλικής υγείας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου στη διατροφή από μικρότερη ηλικία ενδεχομένως μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστική νόσο και νοητική εξασθένηση.

Η Ms Alateeq δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στη νευροπροστασία νωρίτερα όσον αφορά τη διαδικασία γήρανσης και προληπτική δράση ενδεχομένως μπορεί να αρχίσει στα 40 ή ακόμα και νωρίτερα.

Φάνηκε ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο 5 φορές σε διάστημα 16 μηνών.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ολική άλεση, για να αποκτήσει μέσο υπολογισμό πρόσληψης μαγνησίου από τις συγκεκριμένες δίαιτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.

Πηγές:
European Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για μαγειρική χωρίς αλάτι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει δράση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών στην Ακρόπολη
Μουσική Φιλανθρωπική Βραδιά από τον ‘’Καλό Σαμαρείτη’’