Έχετε ακούσει σίγουρα κάποιον γνωστό σας να λέει ότι λαμβάνει μαγνήσιο σε συμπλήρωμα, για να τονώσει την υγεία του ή για να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς του. Κι όμως, το μαγνήσιο βρίσκεται φυσικά σε πολλές υγιεινές τροφές και μπορούμε να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής μας - κάτι που πάντα είναι προτιμότερο από τα συμπληρώματα.

Το μαγνήσιο υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και των οστών και μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο Cell. Σύμφωνα με έρευνα, τα τρόφιμα με μαγνήσιο συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στην πρόληψη του εγκεφαλικού, ακόμα και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, αυτές οι τροφές βοηθούν στην υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας των νεύρων και των μυών.

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Επιλέξτε ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά με μαγνήσιο, όπως σπανάκι και λάχανο. Είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Μια μερίδα καβουρδισμένων αμυγδάλων περιέχει 79 mg μαγνησίου. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο είναι τα κάσιους, τα φιστίκια και οι σπόροι κολοκύθας.

Λιπαρά ψάρια

Προσθέστε ψάρια όπως σκουμπρί, σολομό και τόνο στο πιάτο σας για να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου, καθώς και βιταμίνη D και των ιδιαίτερα πολύτιμων λιπαρών ω-3. Ένα φιλέτο μαγειρεμένου σολομού προσφέρει 25,5 mg μαγνησίου.

Σόγια

Η σόγια είναι μια τροφή πλούσια σε μαγνήσιο που προσφέρει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ποιοτική πρωτεΐνη. Μισή κούπα φασόλια σόγιας (ενταμάμε) περιέχουν λίγο παραπάνω από 100 mg μαγνησίου.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, αλλά επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για την καρδιά και χημικές ενώσεις που εμποδίζουν διάφορες ασθένειες. Τα λιπαρά του, επίσης, είναι πολύ υγιεινά για τον οργανισμό.

Μπανάνα

Οι μπανάνες μπορεί να είναι περισσότερο γνωστές για το ότι είναι πλούσιες σε κάλιο που ενισχύει την καρδιά και τα οστά, αλλά μια μπανάνα παρέχει επίσης 32 mg μαγνησίου.

Γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι καλή πηγή μαγνησίου: Περιέχει γύρω στα 19 mg ανά συσκευασία, ενώ είναι επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Καστανό ρύζι

Μια μερίδα μαγειρεμένο καστανό ρύζι παρέχει 78,8 mg μαγνησίου, μαζί με μια πολύ γερή δόση φυτικών ινών, βιταμινών και άλλων σημαντικών μετάλλων. Προτιμήστε το σε σχέση με το επεξεργασμένο, λευκό ρύζι - είναι καλύτερο και για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου