Ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα, ακανθοκυταρικό καρκίνωμα και  βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο στη μέτρια έως σοβαρή, έναντι της ελαφράς, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Academy στη Νέα Ορλεάνη.

Η Margaret Y. Huang, του University of Southern California, εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε ενηλίκους με ατοπική δερματίτιδα χρησιμοποιώντας βάση δεδομένων από το 2007 έως το 2021.

Στοιχεία περιελήφθησαν για 60 εκατομμύρια ενηλίκους 18 ετών και άνω, με και χωρίς διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας, που στη συνέχεια εμφάνισαν μελάνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους δεν είχαν (σχετικός κίνδυνος 1,23, 1,27 και 1,28, αντίστοιχα) μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες.

Ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους είχαν ελαφρά μορφή (σχετικός κίνδυνος, 1,11, 1,25, και 1,17 αντίστοιχα).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε ενηλίκους με ατοπική δερματίτιδα, άσχετα από τη σοβαρότητά της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκλήρωση και αποτελέσματα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου MDR & IVDR
Μελάνωμα : Πειραματικό εμβόλιο σε συνδυασμό με το Pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης [μελέτη]
Ποια άθληση ωφελεί άτομα με καρδιακά προβλήματα - Τα ευρήματα ελληνικής μελέτης