Ο βήχας περιλαμβάνεται στα φυσιολογικά αντανακλαστικά του σώματος. Η αποστολή του είναι η προστασία των σώματος από ερεθιστικές και βλαπτικές ουσίες που εισχωρούν σε αυτό. O βήχας μπορεί να είναι παραγωγικός, δηλαδή να συνοδεύεται από φλέγμα ή βλέννα (πτύελα) ή ξηρός, να μην έχει δηλαδή απόχρεμψη. Η έκλυση του αντανακλαστικού γίνεται από μηχανικό ή χημικό ερεθισμό ορισμένων νεύρων με αποτέλεσμα την σύγκλειση και την απότομη διάνοιξη της γλωττίδας και την ισχυρή εξώθηση αέρα που παρασύρει τελικώς προς τα έξω το τραχειοβρογχικό περιεχόμενο. Τα προσαγωγά ερεθίσματα φθάνουν σε περιοχή του προμήκους του εγκεφάλου που αναφέρεται ως κέντρο του βήχα.

Ο βήχας είναι συχνό σύμπτωμα κατά την Άνοιξη και συνηθέστερα οφείλεται σε αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα από γύρη ή εαρινές λοιμώξεις. 

Το αλλεργικό άσθμα σχετίζεται συχνά με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών νοσημάτων (π.χ. ρινίτιδα, κνίδωση, έκζεμα), θετικές δερματοαντιδράσεις, αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε, θετικές αντιδράσεις πρόκλησης κατά την εισπνοή ειδικού αντιγόνου και εκδηλώνεται με βήχα ή δύσπνοια που σπανιότερα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από τη μύτη, φαγούρα, βήχα ή δακρύρροια και εμφανίζεται συχνά σε ατοπικά άτομα, δηλαδή άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών. Συνήθεις παράγοντες που υπάρχουν στον αέρα κατά την Άνοιξη όπως η εποχική γύρη, τα πούπουλα, το τρίχωμα ζώων μεταφέρονται  με το δροσερό αεράκι της Άνοιξης, προκαλώντας αλλεργικό άσθμα, ρινίτιδα και βήχα στα ευαίσθητα άτομα.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις της Άνοιξης αρχίζουν να εισβάλλουν με πονόλαιμο, μπούκωμα, καταρροή, βήχα, πτύελα, πυρετό. Όταν το αμυντικό σύστημα λειτουργήσει επαρκώς τα συμπτώματα υποχωρούν, συνηθέστερα, εντός τριημέρου-πενθημέρου.Σπανιότερα συμβαίνουν σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.

Γενικά μέτρα πρόληψης του βήχα της Άνοιξης

  1. Αποφυγή καπνού, χώρων με συνωστισμό, διατήρηση απόστασης ενός μέτρου, μάσκα υψηλής προστασίας σε κοινόχρηστους χώρους εάν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που να περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, άλατα, αντιοξειδωτικά, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, καλός αερισμός χώρων, άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν αυξημένη ευπάθεια όπως είναι ο διαβήτης, αιματολογικά νοσήματα
  2. Αποφυγή των αλλεργιογόνων της Άνοιξης:  Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά, εφόσον υπάρχει αλλεργική προδιάθεση. Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν. Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς. Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη
  3. Καλό και συχνό πλύσιμο χεριών.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Ο χρόνιος βήχας που επιμένει και διαρκεί πάνω από μήνα, οφείλεται πάντα σε παθολογική οργανική βλάβη η βαρύτητα της οποίας ποικίλλει και ενδέχεται να μην συνδέεται με την εποχή. Νοσήματα και καταστάσεις που συχνά αποτελούν την αιτία του χρόνιου βήχα μπορεί να είναι:

  • Χρόνιες λοιμώξεις
  • Αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Χρόνια βρογχίτιδα
  • Βλάβες από το κάπνισμα
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Καρκίνος
  • Καρδιακά νοσήματα
  • Αποστήματα
  • Ανευρύσματα
  • Φάρμακα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]